onsdag den 4. november 2015

Når haven lukker ned

Det gør haven nemlig i disse uge - lukker ned. I hvert fald for de store aktiviteter. Jeg kommer nu gerne lidt derud alligevel over vinteren. Både for at nyde og for at yde. De store træer skal nemlig beskæres om vinteren, så det gør jeg på en frostfri dag - ofte i februar/marts. 

I den forgangne weekend skulle der ryddes op og fejes stier. Og nu er der så ryddeligt, at jeg kan gå og nyde de faste elementer, der holder på havens form hele året.

Hele haven er omkranset af bøgehæk, og lige nu står den rustrød og gul med kun enkelte grønne pletter tilbage. Overalt, hvor man ser, er den pludselig her i efteråret blevet det mest dominerende i haven. I sommer dannede den blot en nærmest usynlig baggrund.

Lindetræerne har på få dage tabt alle de gule blade og står nu med de smukke nøgne kroner. Om mindre end en måned skal julens lanterne hænge her og byde velkommen til familie, der kommer hjem fra arbejde og skole, eller gæster der kommer på visit.

I kombination med bøgehækken er alle de sorte listeværker også med til at holde på vinterformen. Her er det lågen til morgenhaven.

Herunder nyeste element i haven som kom op og stå i weekenden. Det har min mand og hans far snedkeret. jeg har tegnet, og det er blevet (næsten helt), som jeg ønskede mig det. Og hvad er det? Jo - ganske enkelt et brændely, der samtidig skærmer mellem vej og vores store stuevinduer og dermed danner et intimt gårdrum. To fluer med et smæk :)

Jeg skal nok vise det ordentligt frem, når der er kommet brænde i, og haverummet er helt på plads igen.

I børnehaven er kirsebærtræerne ved at smide de sidste blade. I weekenden slog jeg græs for sidste gang, og der pulveriserede jeg alle de blade, der lå der. Nu er der ved at være et godt tæppe igen. De skal i en af de kommende weekender samles og smides i læhegnet til glæde for pindsvinet.

Også her ved trampolinen er græsplænen nærmest usynlig.

Platantræerne er også så småt begyndt at smide sine blade ned i hyggeområdet, og synet her vidner for alvor om, at vi nu helt er gået indendøre og har overladt haven til sig selv.

En anden efterårsaktivitet her i haven er at sætte mine to små grantræer i kurve. Henover sommeren står de i zink eller terrakotta, men til jul sætter jeg dem gerne i kurve. Det er måske lidt fjollet, men jeg synes, det på enkel vis giver den julestemning, jeg holder sådan af i haven. 

Rigtig dejlig dag til dig! Håber du også får lidt tid til at nyde efterårets skønne farver og former.

Kh. Lone

7 kommentarer:

 1. Der er smukt derude, også i november. Vores hæk, som er blandet af forskellige planter, er også et af havens blikfang lige nu. Jeg står og suger den til mig hver gang jeg kommer hjem.
  Jeg kan godt forstå det med grantræer i kurve. Det ser simpelt hen julet ud :-)
  Lige nu sidder jeg og tænker at jeg da godt kunne overveje at finde lyskæderne frem snart ...
  God dag til dig og lillepigen, Lone!
  Novemberhilsner fra Nana

  SvarSlet
  Svar
  1. Hyggeligt at høre fra dig, Nana :)
   Årh ja - jeg spejder også efter lyskæderne. Det er blevet så mørkt om aftenen efter vi er gået tilbage til vintertid. Så lidt lys bliver godt. Glæder mig allerede til jul. Det skal blive hyggeligt med jul & barsel.

   Også rigtig dejlig dag til dig, Nana!
   Knus

   Slet
 2. Det er en skøn fornemmelse at lukke haven ned og du er heldig at være klar til juleelementerne.
  Bøgehækkene er smukke her om vinteren det ser smukt og ordentligt ud:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Bægehækkene er nemlig rigtig gode. De sidste par år har min mand givet dem en ekstra studsning i sensommeren og det giver det der helt særligt "ordentlige" udtryk, som du bemærker. Jeg er lidt "ordensduks", så han taler lige til mit hjerte med den hækklipning :)

   Slet
 3. Hvor er det nogle fine rammer du har lagt for din have, med de smukke bøgehække og sorte lameller på hegn, låger, kanter mv.
  VH Nina

  SvarSlet
 4. Hej Lone, ja jeg kunne ikke holde mig tilbage, så lyskæderne er kommet op i de to plataner jeg har plantet ud, der er virkelig mørkt herude på landet. Er selv i gang med bøgehækken, altså plante den...
  Haven er vel også som huset, et sted hvor man flytter rundt på tingene, alt efter årstid og vejr.
  Henrik

  SvarSlet
 5. Det er et fint brændely, du har fået dig :) Skønne farver overalt og jeg har flere steder set fantastisk smukke bøgehække, de kan da noget helt andet end liguster lige nu.

  SvarSlet