onsdag den 8. april 2015

Pensthorpe & Piet Oudolfs imponerende Millinium Garden


Vi har nu kun en enkelt dag tilbage. I dag er vi taget et godt stykke nord-øst på. Vi er nemlig i Norfolk med det primære formål at se en have, der ligger som en del af naturreservatet Pensthorpe.


Haven, vi er kommet for at se, er tegnet af Piet Oudolf, og jeg har vist fotos fra den før på HAVEFOLKET, men jeg er sikker på, at den tåler et gensyn. For den er ganske enkelt fantastisk.

Først lidt fra vejen gennem reservatet mod Piet Oudolf haven.


Og så er vi fremme. Haven hedder Millinum Garden.
Mon ikke du har hørt om den før?


Vi går ind på den anden side af havelågen og synet er bare fantastisk.Har du bogen 'Landscapes in Landscapes' om Piet Oudolfs haver, så kan du finde haveplanen deri. Og læse mere om haven. Er der nogle af planterne herover, du er faldet for, så prøv også lige at kigge i forårsmagasinet fra Havefolket - link her - for der er flere af planterne oplyst med navn under artiklen om plantekompositioner med prydgræsser. Og der er altså bare mange lækre! For Søren da, P.O. er god til at finde de bedste stauder frem - og fantastisk til at sætte det sammen.

Det er lidt sjovt med en have som denne. For jeg synes, den er gudesmuk, men jeg tror ikke, jeg kunne "bo med den". Dertil er der for lidt rum, indre hække, træer mv. Men som en parkhave man kan besøge, som her i Pensthorpe, er den fantastisk! Og jeg ville elske at bo tæt på, så jeg kunne se den forår, forsommer, højsommer, sensommer, efterår og vinter - og bare det at kunne besøge den i morgendis med kameraet kunne være fantastisk. Sikke nogle fotos man kunne tage.....

Nu snakker jeg løs igen - Jeg vil da hellere høre fra dig: Hvad synes du?


HER ER VI
Pensthorpe Natural Park
Fakenham Road
Fakenham
Norfolk
NR21 0LN
www

Har du været med fra starten af denne virtuelle haverejse? Hvis ikke, skal du 
vide, at du er hoppet ind midt i en sensommerrejse til Englands smukke haver. 
Følg endelig med. Og giv gerne lyd, så vi ved, at du er her :-)

4 kommentarer:

 1. åhhhh, jeg kunne godt bo der lige i midten

  SvarSlet
 2. Liker så godt fargene, formene og den bølgende følelsen. Han er vel veldig inspirert av prærien og der kunne jeg ikke tenkt meg å bo. Men jeg bruker mange av disse plantene og Norge er langt fra prærien, og det viser at vakre planter kan brukes i helt andre omgivelser. Og at de tåler å leve i et vinterlandskap også. Plantene er vakre da også og det er godt. Anne

  SvarSlet
 3. Tak for billedkavalkaden. Det er gudesmukt ja!
  Den viser jo med al tydelighed inspirationskilden til mange af de haver (også privathaver) der er blevet anlagt i England, Tyskland, Holland, Belgien og Frankrig de senere år. Det er plantesammensætninger, der giver en landskabelig stemning og en havetype, der bygger på vækst modning og forfald på blot et enkelt år. Vi har selv nogle interessante og spændende naturtyper her i landet; brakmarken, mosen, strandengen, overdrevet, kæret og engen etc, der kunne være afsæt og inspiration til at beplante smukke haver.
  Men når det kommer til havekultur, er der en tendens til at gå tilbage i tiden og lade sig inspirere af og kopiere gamle dage, fra mormors tid og hvor romantik handler om store pæon- blomsterhoveder, lyserøde roser og gammel afskallet maling. Ikke at der er noget galt med det. Men vi er måske ikke helt bevidste om hvilke knapper vi trykker på og hvor hårdt vi trækker i håndtagene, når vi laver haver?
  Endelig er dekoration som hovedtema blevet en stor del af danske haver på det seneste.

  Ét er sikkert; vore rødder i bondekulturen fornægter sig ikke: vi skal være rationelle, det skal være rentabelt og nemt, give overskud og med tiden hvor landområderne bliver affolket og stadig færre arbejder i landbruget, ser vi til stadighed flere og større monokulturer der breder sig på endeløse grønne marker. Og det er i sig selv det stik modsatte af at tilplante en have, der skal stimulere sanserne.
  Vi har bare ikke forstået det endnu og derfor bliver behovet for at søge tilbage måske ekstra stort?

  I mit arbejde med at tegne haver for folk er det ikke mere svært at introducere græsser og velvoksne naturnære stauder i mine beplantningsforslag. Dels fordi jeg har gjort det nogle gange efterhånden og dernæst fordi mine kunder har et ønske om at få noget Oudolfsk, men ikke selv ved hvordan de får det!
  Og det er vel hele misseren? Vi mangler nogle flere folk i dette land, der repræsenterer denne havetype?
  Tak fordi du gør det med smukke billeder.

  go dag
  Kjeld

  SvarSlet
 4. Meget spændende have, og jeg sad netop og tænkte på, hvordan den mon så ud i foråret... måske du følger op på det "in another afsnit". ;o)

  SvarSlet