HAVEN ANNO 2014

Vores have er en brugshave. Dermed sagt at det er en have, der bliver brugt. Og i nogle perioder af året - meget flittigt. Den bliver absolut brugt af mig selv, men også af mine børn og deres venner og veninder. Også min mand kommer herud ind imellem - men mest af alt for at gøre noget aktivt; så som hækklipning, græsslåning eller for at bygge. For det er nemlig hans tjans. Og han indfrier på den konto mange af mine haveønsker (tak!). Han kommer også ind imellem i haven for at sidde her med mig eller for at være sammen med gode venner eller familie og bare nyde den gode havestemning - eller for at slå sig ned på en stol med en avis og ind imellem se på mig, der aftensoignerer køkkenhaven eller vander krukkerne. For ja - jeg er her, så ofte jeg overhovedet kan!

Jeg vil på denne side give dig - der læser med her på HAVEDAGBOGEN - et indblik i havens opbygning. Så jeg tager jeg dig lige med på en vandring gennem haven - rum for rum: En havevandring. For hvert rum kan du evt. klikke dig videre til indlæg om netop den del af haven, hvis du har lyst til at vide mere. Vi starter i indkørslen, der er ankomsten til haven.

ANKOMST
Indkørslen vidner måske ikke meget om at her bor meget rigtig havepassioneret mennesker, men det gør der altså. Vi har bare valgt at ankomsten til grunden skal være ret enkelt og pæn året rundt. Derfor er alle skrænter omkring belægningerne tilplantet med efeu, og det var en rigtig god beslutning. Det er pænt næsten hele året og kræver kun lidt lugning og klipning i kanten, når det er ved at vokse ud over alle bredder.

Træerne er 6 småbladede lind, som vi plantede i 1999. Siden er to af dem blevet flyttet pga. ombygning og tilbygning af garagen. Så nu er det blevet til en allé, mens de før stod på række. Lindetræerne er smukke - både i udspring som her på billederne, i høsten hvor de bliver helt gule og om vinteren hvor de nøgne kroner viser deres fine grenspil frem.

Videre fra indkørslen drejer vi mod venstre og går ad gangen mod den største del af haven. Her møder vi Nugga, der sidder og venter ved lågen. Meget nysgerrig hund :-)

Gennem lågen og ind til flisegangen der fører til hoveddøren. Som du måske har bemærket er flisegangen fulgt af tre store bokse af kirsebærlaurbær - de trænger vældigt til at blive klippet lige nu. Inden længe tager jeg saksen frem og så bliver de igen kantede og skaber ro og rette linier.


DEN OVERDÆKKEDE TERRASSE
Vi fortsætter mod hoveddøren, men i stedet for at gå ind, går vi ind op den overdækkede terrasse. Her tilbringes mange timer fra forår og til efterår. Sidst på aftenen kan man altid fyre op i pejsen, der danner det ene hjørne af terrassen, og så kan man holde varmen lige lidt længere og blive siddende i sommeraftenen med tæpper og god rødvin.


STAUDEHAVEN
Foran den overdækkede terrasse - mod syd - ligger en stor græsplæne, der indeholder det lange staudebed og det blå bed i hele linien mod syd. Haven har kun dette ene staudebed (nej, det er løgn, for jeg har lige lavet et mere sidste år - men altså næsten kun dette ene), og dette er en samling af alle de bede, jeg tidligere har haft på forskellige steder i haven. Til gengæld er bedet ca. 40 meter langt, og det volumen giver en fantastisk effekt!

Det lange bed slutter af mod vest i "det blå bed", som er det allerførste staudebed jeg komponerede. Det rummer lidt gammeldags og naive planter, som jeg holder rigtig meget af - sender tankerne på tur til landbohaven og min morfars gamle villahave. Ved faktisk ikke helt hvorfor, men det gør det. Og det er en postivt ting :-)BÅLHAVEN
Nedenfor det lange staudebed mod syd ligger der - midt for huset - et stort grønt areal. Her står grundens højeste træ, en hængepil. Og så er her tre platantræer som jeg klipper hver eneste vinter for at få den der knudede form, som jeg elsker! Dog uden at det bliver slotsagtigt eller noget der skulle have stået på en herregård. Mon ikke du ved hvad jeg mener?

Midt i plænen er der et bålsted og om den en kæmpe sort dasebænk, som vi netop har fået lavet færdig. Den er allerede et hit og vi er flere der er her så ofte vi kan. Med puder og madrasser, computer og haveblade. Det er livet!KØKKENHAVEN
Fra bålhaven går man mod øst videre til køkkenhaven.

Den er mit rum - og kun mit! I hvert fald hvis du spørger mig. Jeg elsker den del af haven og især i de måneder, hvor der skal gøres klar til ny sæson, sås og plantes ud. Det er mine yndlingsting i haven - at skabe den nye sæson!
BØRNEHAVEN
Når vi så går vi tilbage gennem bålhaven og på tværs over til den anden ende af den nedre del af haven, støder vi på "Børnehaven". Her er der en cirkel med sandkasse og pigernes gyngestativ, som stadigvæk bliver flittigt brugt, selvom vores piger næsten begge er teenagere. Jeg tror, der er mange gode snakke på det gyngestativ. Og så er det lidt væk fra vores andres dele af haven, så her er fred til at snakke om hemmeligheder.

I år har vi lukket denne ende helt af ved at plante en hæk som afgrænsning og mod himlen skærmer de fire store kirsebærtræer. Så det her er alt lidt huleagtigt - og hyggeligt!

Når engang der ikke længere er børn i haven, er det min plan at grave græsset væk, lægge gange af tegl eller betonfliser+brosten og så have en skyggehave i denne del med smukke buske og lækre skyggetålende stauder.

VESTTERRASSEN
Fra "Børnehaven" tager vi turen vest om huset og kommer her forbi en lille plet der er formidabel med aftensol. Den er bare slet ikke præsentabel til denne havetur - så den må du se en anden dag. Du føres i stedet med bind for øjnene (næsten) videre rundt om grundens nord/vest hjørne. Her står et af grundens to skure - dem kan man jo ikke få helt nok af, vel? Måske du kender det?

PASSAGEN
"Passagen" nord om huset mod "Morgenhaven" er det der sted, hvor man skal tage sig i agt for at alt rodet ikke lander. Er der noget man lige skal have af vejen, kan det nemt ende her. Men da denne del af haven også er vores nabos udsigt, så gør jeg hvad jeg kan for at holde det ryddet her - især om vinteren.


Lige nu ligger her bunker af brænde, som skal bruges til bål over sommeren og lune os på terrassen.


MORGENHAVEN
Fra passagen kommer vi til havens sidste rigtige haverum "Morgenhaven". Denne del af haven har staudebed nr. 2: måneskinsbedet. Det designede jeg i vinteren 2013 og anlagde det samme forår - og jeg er vildt glad for resultatet.

Det er udsigten fra både køkken og soveværelse, så det er et bed jeg ser på mange gange om dagen - og ofte falder i staver over. Det er bare så fint - især i morgenlyset.


BAGGÅRDEN
Havevandringen slutter i "Baggården", hvor den gamle budcykel står parkeret og ofte rummer prikleplanter eller nyindkøbte, der venter på udplantning. Lige nu - her på billedet - står her alle de forspirede dahliaer, der skal vokse sig store, før de udplantes i starten af juni.

Det var det. Nu er vi hele vejen rundt.
Mon det gav indblik i haven? Det håber jeg. Det var i hvert fald hyggeligt at have dig med på turen.

På gensyn i dagbogen!


12 kommentarer:

 1. Hvor er en helt igennem vidunderlig have du har skabt Lone

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Eva :-)
   Man kan jo blive ved og blive ved, men ind imellem skal man altså også lige huske at træde tilbage og bare lige nyde lidt. Og så er det jo dejligt at dele det med dig også :-)

   Slet
 2. Stilrent og flot. Tydeligt I har en plan med hvad I laver, og det giver et meget smukt resultat.

  SvarSlet
  Svar
  1. Både har jeg en tegnet plan og så har jeg også en plan inde i hovedet - der viser stemningen for hvordan det skal være at opholde sig i haven. Tror efterhånden den er det mest styrende, eftersom linier mv. er på plads. Især det der med at vælge planter, krukker mv. der afslutter alting bliver målt og vejet efter den "indre" plan.

   Slet
 3. Jeg vil også bruge ordet stilrent, men samtidig er haven jo frodig og har rummelighed, så børnene også føler sig hjemme. Fine billeder i øvrigt - det er ikke helt let at få tingene til at stå så tydeligt, som det er lykkedes for dig.

  SvarSlet
  Svar
  1. ja- børnene SKAL der jo være plads til. Hvis ikke de brugte haven, ville jeg føle den var en fiasko. For den skal helt sikkert virke som en forlængelse af haven.

   Ofte kommer ungerne hjem fra skole, smider skoletasken og trasker så ud i haven og gynger, hopper på trampolin eller slænger sig i en sækkestol eller på bænken i bålhaven. Det er så godt for en havekvindes hjerte :-)

   Slet
 4. Dejligt sted du har og meget velholdt. Din have rummer mange aspekter, både til voksne og børn. Nogle gange når man har set mange bidder af en have, har man lyst til at træde et skridt tilbage og se sammenhængen. Det har vi fået lov til her - tak for det.

  SvarSlet
 5. Tak for rundturen i haven. Der er nu ikke noget som en virtuel gennemgang.
  Det ser dejligt og velholdt ud.
  Hilsen Heike

  SvarSlet
 6. Tak for rundturen det gav mening, syntes det sidste billed med budcyklen ser charmerende ud.

  SvarSlet
 7. Hej
  Det er en dejlig have i har der! Den ser både stor og nem ud - rigtig god inspiration:)
  Den hæk i har plantet ved gyngerne - hvad består den af?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Janne. Hækken er en helt almindelig bøgehæk plantet i foråret. Vi købte færdighæk til dette stykke, så det passer til resten af haven.
   Kh. Lone

   Slet