mandag den 7. december 2015

Julehave

Jeg er nok den, der er mest begejstret for julerierne i haven. Jeg synes simpelthen det er så fint, når der er julepyntet lidt med lys og grantræer på udvalgte steder. Måske fordi jeg ser noget andet end andre ser - ideen om hvordan det skulle være. Og ikke kun den nøgne sandhed :-)


Men pyt med det. Jeg nyder hvert år, når jeg har hængt kæder op og sat timer-uret på, så det hele kører af sig selv.

De sidste mange år har jeg haft lyskæder i vores store lindetræer i indkørslen, men i år - hvor jeg jo går hjemme på barsel - har jeg i stedet hængt lysene op inde i selve haven. Måske lidt egoistisk, men jeg er jo hjemme det meste af tiden, så jeg vil så gerne kunne nyde det. (Når de er i indkørslen, ses det mest fra vejen og ikke fra husets vinduer).

I år har jeg været nødt til at købe nye kæder. De gamle kæder var fra Jem & Fix, og jeg var faktisk ganske begejstret for lysets farve, men kvaliteten på kæderne var ikke for god - viste det sig - så de er langsomt gået i stykker. Ja - sådan er det måske bare med tidens lyskæder?

Vores tre store platantræer i haven har hele sommeren haft selskab af de lækre lyskæder fra House Doctor (som du ser herunder med store pærer). De har været super hyggelige til at lyse platantræernes store grønne blade op over loungeområdet. Nu hænger de dog på nøgne grene og bliver lidt triste, så der er suppleret med små lys i lyskæder og resultatet er ret flot i de mørke timer.

house doctor, lyskæder
Desuden har jeg været ude og investere i et par nye grantræer. Det er serbisk gran, Picea omorika, som har den flotte slange pyramideform, som jeg er ret vild med. De står nu i to terracottakrukker og får lov at vokse sig store i krukkerne, så jeg kan bruge dem her hver vinter - det er i hvert fald planen pt. :-)


Haven er nu julepyntet, så ejeren er tilfreds. Kun spejder jeg lidt mod indkørslen. Her skal jeg vist have nogle lanterner i lindetræerne, så naboerne ikke bliver snydt for julehygge fra nr. 5.

Det skal jeg have gjort noget ved i denne uge :-)

Rigtig dejlig mandag til dig!
Kh. Lone


12 kommentarer:

 1. Det er så smukt og smagfuldt det du viser! Jeg har skåret lidt ned på den udendørs pynt fordi vi skal flytte om en måned, og så gælder det om at der ikke er ALT for meget der skal pilles ned, og nu sidder jeg og bliver lidt misundelig på al din smukke pynt :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nana - det er spændende, at I skal flytte. Jeg må indrømme at Filippa tager rigtig meget af min tid i disse måneder, så jeg har slet ikke læst hos dig, at I har fået huset solgt. Men godt for jer, at det er faldet i hak :) Det er også et super lækkert hus og da du gør alting så smagfuldt og gennemført, må det være et plus, når der skal sælges.

   Jeg vil glæde mig til at se hvor I så kommer hen.
   Mon det er samme stil? ...

   Knus herfra!

   Slet
 2. Kære Lone Hvor er de smukke i formen dine nye juletræer. Det er altså også dejligt selv at have glæde af udsmykningen ;-). Jeg er gået all in i år, der er lidt mange kæder men jeg nyder det. Jeg synes heller ikke, at kæderne holder så længe også selvom, at man har købt lidt dyrere nogen. Kan forstille mig at altan træerne ser helt vidunderlige ud i mørket. PS skøn datter du der har fået, så lige det tidligere indlæg, åh hvor dejlig hun er. ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg faldt da også pladask for de to træer, da jeg var forbi den lokale planteskole. Det var egentlig ikke tid for planteinvesteringer, men formen var så fin, at jeg blev nødt til at finde på noget med dem :-) Og du har ret - i mørket er de bare så fine.

   Du har nok også ret i det med dyrt/billigt mht lyskæderne. Jeg ville nu gerne have nogen, der kunne holde år efter år, så jeg ikke hele tiden skal invester i nye, men det vil ikke rigtigt lykkes. Måske jeg skal sætte en efterlysning i gang på facebook og høre om nogen har gode erfaringer. Jeg har i hvert fald ikke - desværre.

   Og tak. Ja, små mennesker på 3-4 måneder er altså skønne :-) ... Selvom vi disse dage går igennem tigerspring nr. 4, som er et af de grove udviklingstrin her i de første måneder. Hun er slet ikke sig selv. Jeg glæder mig, til det er ovre, og hun falder til ro igen. Men smuk og fin er hun - jeg bruger alt for meget tid på bare at kigge på hende. Men det er med at nyde - lige pludselig er de jo store :-)

   Slet
 3. Hej Lone
  Tillykke med din pige nummer 3, jeg ser du er på barsel:-) Jeg fik også selv min pige nummer 3 sidste år. Også en efternøler, de store piger er 10 g 12 år.
  Det er rigtig flot du har pyntet i haven, og flotte grantræer. Når de er så slanke, kan du da sagtens plante dem permanent i bedene. Så bliver de da ikke for store til at man kan gå forbi dem. Om sommeren er der så mange ting ved siden af der blomstrer og tager fokus, så man ikke tænker jul over dem....
  Ud over, at lysene er flotte i din vinter/julehave, synes jeg også at noget af det allerflotteste er kontrasterne imellem stedsegrønne planter og de smukke, bronzebrune bøgehække.
  Hvis du har en Netto i nærheden, vil jeg fortælle dig, at der har jeg købt usandsynligt billige lyskæder og lysnet i år..... hvis du alligevel godt kunne ønske dig lys i indkørslen også.
  Venlig hilsen
  Malene

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Malene - Godt at høre jeg ikke er den eneste! For ja, her er hun jo for alvor efternøler. De store er 14 og 17 nu!
   De har alle tre utrolig megen glæde af hinanden. Og det er en gave at se den relation, som den lille allerede har til de to store - og omvendt, naturligvis. Det bliver spændende om kærligheden holder ved, når hun begynder at drøne rundt og tage deres ting :) .... og vækker dem tidligt om morgenen ... og ...

   Netto - godt tip! Dem skulle jeg måske lige kigge på :)

   Slet
 4. Det er en meget flot julepyntning!Jeg synes de smukke terrakottafarvede krukker passer vældig godt til de grønne planter.
  Forståeligt at du pynter til glæde for dig selv når du nu er så heldig at have orlov.Tillykke med den lille Filippa.
  M.v.h. Lise

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lise :) Hun er en lille gave. På mange måder. Jeg trængte til lige at få fødderne ned på jorden og lære at slappe lidt af igen. Jeg havde alt for mange jern i ilden og arbejdede døgnet rundt. Hun har tvunget mig til at sætte mig ned og bare nyde, nusse og slappe af. De første 4 måneder har været hårde - men også vigtige for mig.

   Og så er hun da bare en lille charmetrold, som slet ikke er til at stå for. Så det er noget af en livsændring, der sker her i huset :)

   Terracotta og grønt - ja - smukt, ikke? Jeg er så vild med kombinationen. Og specielt her i vintermånederne er terracottaen så smuk i haven - giver varme med sin fine brændte farve.

   Dejligt at høre fra dig - knus herfra!

   Slet
 5. Meget smukt med julelysene. Fint med de serbiske søjlegran i krukkerne. Jeg har sådan 2 træer i haven, jeg har selv plantet dem og de er blevet mega store :-) Kan da sagtens forstå du selv vil nyde lysene når nu du er så meget hjemme.
  Hvor er Filippa blevet stor, sikke en dejlig pige.
  Julehilsen Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hun vokser med rasende fart, Anette. Det er en fornøjelse af følge med i :-)
   Nu er hun blevet rigtig god til smil og griner med lyd på.
   Det er så fantastisk :-)

   Slet
 6. Hej Lone
  Serbisk søjlegran er så smuk - håber jeg finder plads til et par stykker når vi om nogle år skal anlægge helt ny have (jeg har så mange ideer), og jeg vil så gerne have, at skiftet til julehave føles naturligt og ikke kunstigt anlagt.
  Dine træer er så flotte i krukkerne, og det er en skøn ide, at lysene i år er inde i haven og ikke i indkørslen :-) du har nemlig helt ret, du skal have mulighed for at nyde dem, når du har tiden til det.
  Her i huset er kærligheden mellem pigerne stadig stor, stadig med 13,5 år imellem dem, og med den mindste på snart 6 år. Det er en kæmpe fornøjelse at høre dem (både når de småskændes, og når de knækker sammen og skriger af grin). Husk at nyde dem, lydene og nærheden - det er meget mere værd end al guld i verden.
  Julekrammer
  Ketty

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at høre fra dig, Ketty.
   Du har jo bestemt erfaring med det med efternøleri :-). Dejligt at høre at det går så godt. Det er jeg super glad for at høre! Ja... de skal nydes :-) Både de store og de små.

   Heldige dig at skulle i gang med ny have. Kan godt forstå at ideerne står i kø! Jeg drømmer også tit om at skulle lave en ny, og jeg er ret sikker på, at den dag kan komme, før jeg aner det. Thomas snakker lidt for tit om en ejendom, han har set i udkanten af byen! Lige nu holder jeg fast i vores nuværende bopæl - men måske... så kan jeg lokkes med... hvis jeg nu får en stor grund :-))

   Slet