søndag den 17. juni 2018

endnu en klumme

I dag har jeg endnu en klumme med i Jyllandsposten. Det er nummer fem i rækken og jeg har virkelig nydt at få lov at skrive til et nyt medie. Desuden har det været interessant at arbejde sammen med redaktøren og se, hvordan det fungerer i et stort mediehus til sammenligning med vores HAVEFOLKET-magasin.



Her kommer dagens klumme:

Juni er højsæson for smukke haver, og det skal udnyttes til at besøge grønne oaser



UDERUMMET
LONE BIEHL

Mon du også har det sådan? At nu, hvor solen står højt på himlen, vil du bare gerne være ude så mange timer som overhovedet muligt.
Juni er tid for mange af havens højdepunkter. Tid for jordbærspisning, vand i badebassin, petanque og grillmad, tid for havefester og hyggelige sammenkomster og ikke mindst tid til krukkevanding, pasning af køkkenhave og hækklipning. Hvis man er rosenelsker, er juni også helt speciel. Roserne nærmest eksploderer og fodrer havesjælen med unikke sanseindtryk. Det er som om, at alle de skønne stunder omkring havelivet samles lige her. I denne måned. Det er næsten ikke til at bære at skulle være væk fra sin have i mere end en dag eller to ad gangen.

Men juni er også en måned, der er utrolig velegnet til at tage ud og besøge andre haver. Der er massevis af inspirerende haver, der bare venter på dit besøg. Jeg har i mange år haft tradition for at tage på inspirationsture til England og få udvidet horisonten en gang om året. Turen er gået til engelske haver som Hidcote Manor, Sissinghurst, West Dean og Great Dixter. Flere har jeg set to-tre gange, for jeg får ny inspiration og energi, hver gang jeg besøger en have ud over det sædvanlige, og det er de gamle engelske haver.
En køretur i den smukke bakkede natur med hække langs landevejene, græssende får på markerne og småbyer bygget i lokale sandsten og ind imellem stråtage med de smukkeste mønstre kan virkelig også anbefales. Snart efter man lander på engelsk grund, er det som at træde ind i en anden verden.

I år gik inspirationsturen som noget nyt mod øst med tre dage i Sydsverige. Vi besøgte planteskolen Löddeköpinge Plantskola, der var et paradis af indbydende planter til gode priser og ikke mindst en fristende samling af stilrene krukker.


Her fik vi alle de smukke sammensætningerne forærende. Det var bare at vælge en retning, og hvis vi ikke havde haft to dage med 30 grader foran os, ville vi havde proppet bilen med stauder – og måske et par espalierede træer.

Norrviken tæt på Båstad charmerede os med et velkomponeret, nyrestaureret haveanlæg. Et enormt orangeri og ny køkkenhave var undervejs, så til efteråret bliver det endnu bedre. En japansk inspireret skråning gav pludselig mening med en fin sammenkobling med den svenske natur. En slugt fyldt med bregner og et område med skovfrytle iblandet en rigdom af lyse pinseliljer fangede vores opmærksomhed i solstrejf mellem træerne, mens termometeret på telefonen viste 29 grader.

Sofiero var naturligvis også på listen over steder, vi ville se: Blandt andet de flotte slugter med imponerende kompositioner af rododendron og azalea i gigantstørrelser og den imponerende skærehave, der står på sit højeste i sommersæsonen. Vi nåede lige at nyde farvevældet i rododendronerne, men også mange andre haverum i slotshaven brillerede og nåede fint på højde med flere af de kendte engelske haver, som jeg plejer at besøge.


Blandt andet var der et moderne anlæg med prydgræsser og stauder omkring et skarptskåret vandanlæg, der tilsammen i format og farver var enormt fint afbalanceret: Og så var den der: lysten! Lysten til at gå hjem og skabe noget nyt i sin egen have.

Det er lige præcis sådan, det skal være, når man har været ude at få inspiration. Det er ikke sikkert man lige går hjem og revolutionerer det hele, men man skal have fået lyst og ideer til at gøre noget. Tilføje, ændre, arbejde videre, lave nyt, pudse af eller rydde op.
Hos mig er den lyst nærmest iboende, og der bliver for alvor smidt brænde på bålet efter en tur som denne. Heldigvis fik jeg shoppet gods hos Löddeköpinge Plantskola, så nye svenske krukker og opsatser er allerede flyttet ind og minder mig nu om en fantastisk tur i svensk natur.

Lone Biehl er civilingeniør og arbejder i det daglige med erhvervsbyggeri fra virksomheden etRUM. Derudover driver hun online havemagasinet Havefolket.com, hvor alverdens havefolk deler ud af inspiration til havelivet. @havedagbogen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar