Jeg er i gang med at planlægge køkkenhaven for i år...
Det skal ikke være så meget som sidste år, hvor jeg havde frilandstomater, peberfrugter etc. der var meget tidskrævende - ikke mindst med vanding.
I år bliver satsningen en del krydderurter og så lidt ærter og radiser til pigerne - og så kan jeg nok ikke undvære mine runde squash, bønner og bladselleri. Blåbær er også et af de nye elementer der skal tilføjes i år. Nu har vi købt blåbær hele vinteren, så til efteråret skal det være godt med vores egne.
Når puslespillet i køkkenhaven skal gå op, er der altid lige et par ting, der skal tages hensyn til:
- Ærterne skal ikke såes samme sted som de sidste par år.
- Salat skal ikke såes samme sted, som de sidste to-tre år (pga. nematoder og rodlus).
- Jordbær trives 4-5 år samme sted (så de bliver stående et par år endnu)
- Blåbær skal i tørvejord (regner med at købe 'Amerikansk blåbær').
Basilikum skal i mistbænken.
Da jeg sår i højbede og gerne vil udnytte jorden bedst muligt, holder jeg mig ikke helt til de klassiske grupperinger med kål, rodfrugter, bælgplanter. Kombinationerne planlægges efter:
- Squash og radiser (radiserne er længe væk, når Squashen fylder hele bedet)
- Rucola, løg, persille og tagetes
- Basilikum og salat i mistbænk
- Ærter, bønner, bladselleri (kombineres med forkultiveret salat, når ærterne er høstet)
- Resten af bedene er forbeholdt bær og krydderurter
Ingen kommentarer:
Send en kommentar