tirsdag den 15. marts 2016

Det føles så godt...

... når haven er ryddet og klar til, at det hele vokser og gror igen. Min søde mor har taget den største tørn med bedene, mens jeg har passet sygt barn eller selv har ligget der. Lørdag var vi selv i haven og fik samlet alle bunker og blade sammen og fik det afsted til genbrugspladsen. Før var haven lidt en dårlig samvittighed, fordi jeg aldrig fik den lukket ordentligt ned til efteråret, men nu glæder jeg mig over at kunne gå at kigge ud af ruderne til den. Og i dag kom jeg tilmed ud med kameraet, da sygdom og feber nu synger på sidste vers.

Så kan du jo kigge med her, mens jeg noterer mig mine tanker for havearbejde de kommende måneder.

Eftersom vi ikke skal have gang i store haveprojekter i år, vil jeg bruge mine fritimer på lugning, kantskæring og flytning af lidt stauder. Det sidste har haven trængt til nogle år, men de store projekter har taget ressourcerne i forårsmånederne. Men ikke i år. Når Filippa ligger i barnevognen, skulle der gerne være lidt tid til at hygge i haven med den slags. Og faktisk er det et havearbejde, som jeg rigtig godt kan lide.


Det meste i staudebedene er klippet ned. Det eneste, der lige mangler, er sommerfuglebuskene. Ligesom jeg tidligere år har gjort, så tror jeg, at de i år skal beskæres lidt højt på stammerne, så de for alvor kan komme til at blomstre højt over alle stauderne.

De bliver så ikke så flotte og tætte, som hvis de beskæres helt nedefra, men det gør ikke noget her. Så er der nemlig plads til staudernes blomstring under dem.

Det sorte stativ, du kan se her til højre, er til klematis. Her står klematis 'Hagley hybrid', som er gentaget tre gange i dette lange staudebed. Den er i øvrigt blevet klippet ned i weekenden, da den er i gruppe tre.

Beskæring af gruppe 3: 
- Gode grene klippes ned til et bladpar ca. 30 cm over jorden. 
- Visne grene klippes ned til jordniveau).

Ved toppen af trappen står de fine grantræer, som jeg plantede ud i krukker i december. De skal have en ny plads i haven inden længe, og så skal jeg have krukker med forårsblomster
frem her i stedet. Jeg håber, at jeg kan finde nogle fine narcisser eller måske påskeklokker - hvidt, grønt eller bordeaux, tror jeg.

Alle havens påskeklokker står i dette lange staudebed, og efter at der blevet klippet ned i weeekenden, kan man nu for alvor se de fine klokker, der er godt på vej.

Buksbommene her på billedet, ser ud til at trives fint. Men desværre har vi andre steder i haven, et par buske, der taber bladene. Jeg er nervøs for, at det er den irriterende buksbomsvamp, der har fundet vej til os. Da det er store buske, som jeg haft længe, ser jeg dem lige an et par måneder. Men smider de fortsat blade, så må de ud af haven, så de ikke smitter resten.

Og så til en forsømmelse af de større. De nye taks i morgenhaven fik ikke saksen i august, så de står nu meget ranglede og ligner slet ikke den hæk, de skulle.


Det er så ærgerligt, at jeg ikke lige fik tid til at få dem klippet ned i august, men dengang havde jeg jo helt andre ting på programmet, da Filippa kom til verden den 7. august. (gense den lille nyfødte her). Så der er ikke så meget at sige til det...

Nu skal jeg have undersøgt, hvordan jeg bedst tager mig af dem, så de kan få rette form. Tør jeg mon klippe dem her i foråret... ?

Har du erfaringer med klip af taks udenfor sæson, så lad mig endelig høre dine forslag :)

Rigtig dejlig dag til dig.

Kh. Lone

12 kommentarer:

 1. Kære Lone Godt at du er ved at være frisk igen så du kan nyde foråret. Det er så skønt at få hovedrengjort i haven så er der klar til en ny sæson. Jeg må vist også hellere få klippet mine clematis ;-).
  Jeg har ikke klippet taks men klippet andet stedsegrønt på denne årstid og altid sluppet godt fra det.
  Pt har jeg travlt med min dam som jeg er ved at anlægge. Knus Tina

  SvarSlet
  Svar
  1. Årh ja - vand i haven. Det er en af de ting, jeg bestemt også skal have indført. Super projekt du har gang i :)
   God fornøjelse med det!

   Slet
 2. Hej Lone.Din have ser da dejlig ud........og flytte lidt stauder kan du sagtens få tid til når den lille sover.
  Jeg har en stor opstammet taks som jeg har klippet hvert forår........og det er der ikke sket noget med.
  Har selv gang i en del projekter i haven som jeg også viser.
  Leder lige nu efter en smuk busk med mørke blade.......har du et forslag?
  Er vild med buskbomkugler og har lige købt en flot stor en for bare 100 kr. i vores nye planteskole.
  God dag Knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er også noget i mit baghovedet, der siger at det præcis kan gå an med beskæring af taks her i det tidligere forår. Men jeg har ikke erfaring med det endnu - så godt at høre at du har! Tak :-*

   Smuk busk med mørke blade. Har du set på spirea diablo? Den er så lækker. Den mørke hyld er også rigtigt fin - mere i den romantiske stil :) Spændende hvad det ender med :)

   Slet
 3. Det er så dejligt når haven er forårsklar og hvor er det dejligt at din mor har taget en tørn i din have, så vidt jeg husker har hun også sin egen have at se til;)
  Jeg kunne godt finde på at rette takshækken ind med beskærersaksen her i foråret og igen en smule til august.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, hun er simpelthen en knag. Og så er hun bare meget hurtigere end mig. Jeg kan godt finde på at gå lidt og nusse med det :)

   Jeg er nu helt sikker på, at jeg springer ud i det med taksen! Tak for opmuntring :)

   Slet
 4. Jeg har ingen erfaring med taks overhovedet, men Claus Dalby fortæller her http://www.clausdalby.dk/2016/03/endnu-en-video.html#.Vuh-Osv2abh, at han klipper omkring 1. juni og i august. Dejligt med et forår i babymood, selvom man ikke når, det samme som tidligere - så får man til gengæld en hel masse andet! Kombien af have og baby lyder da forrygende!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja - det er nemlig sådan det er. Studsning i juni og august.
   Jeg så også godt hans video :) (Så flot den have er!!!)

   Kombi af have og baby. Yes - vi må ud og have små futter og en grøn termodragt... og så skal vi i haven :-)

   Slet
 5. Jeg elsker din have og så godt som du har designet den og plantet den til skal den sku nok klare sig en enkelt sommer. Jeg ved desværre meget lidt om taks og om klipning, men mon ikke at de tåler at man er lidt tidligere ude med saksen - de kloge siger skær og klip - når du har tid - og ikke når du "skal"

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Karina. Dejligt med en fan :-) Som du ved er det gengældt!
   Jeg har desværre prøvet at klippe på forkerte tidspunkter i starten af mine "havekarriere", så jeg er blevet lidt mere forsigtig med alderen ;-) Meeeen... jeg springer ud i denne :)

   Slet
 6. Den ser nu ikke synderligt forsømt ud, din have...:-) Faktisk ser den s.... godt ud! Mht taks er "gartner-dogmet" vist at træagtige planter helst beskæres juli-august. Men mange formklippede hække og topiaries klippes jo flere gange årligt feks maj+august, så mon ikke det kan lade sig gøre?

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :))

   Ja, Ofte er hård beskæring jo netop henvist til vinter/tidligt forår, så det er, hvad jeg gør :)

   Slet