lørdag den 24. maj 2014

Kære tante Grøn

Jeg har - ligesom mange af jer andre - fået mange planter fra andre venlige havemennesker. Lige som jeg også gerne selv deler ud af det jeg har lidt ekstra af. Og det er jo noget af det hyggelige ved at have en havehobby - det her bytteri. Det har en tendens til, at planterne løber den vej, hvor der er færre. Jeg får for eksempel rigtig mange planter fra min mor, der er ferm til forkultivering (hun får også lidt retur, men slet ikke i samme mængder). Så kan jeg til gengæld dele med venner og veninder, der ikke har været havenørder så længe. De nyder ofte at modtage den slags jeg har på hylderne (som tomatplanter, ærteblomster mv.), mens jeg også kan have stauder, de slet ikke kender til. Og det er jo skønt at kunne forære en kasse stauder til en, der ellers ikke havde fundet frem til netop de sorter - i hvert fald ikke så hurtigt :-)


Da vi besøgte tante Grøns have, var jeg bestemt novicen i plantesammenhæng. Hendes planterigdom er enorm, og jeg havde stor fornøjelse af at lære nye planter at kende. De blev studeret, drøftet og fotograferet. Og - stik mod min forventning - var hun med i samme "klub" som mig. Plantebytteklubben. Før jeg vidste af det, var vi i gang med opgravning af flere af herlighederne. Nogle var nye kendingen - andre velkendte der aldrig nået til min have af flere årsager (økonomi, en vågen mand, tidsmangel etc. - mon ikke du kender det).

En af de planter jeg fik - som jeg faktisk havde ønsket mig længe - var denne storkenæb, geranium phaeum. Jeg er siden blevet afhængig og har købt flere af slagsen, men den, jeg har fået af tanten, er placeret først for i Måneskinsbedet, så jeg ved præcis, hvor den er.

I disse dage er den på det højeste, og den er intet mindre end fantastisk i kombinationen med de hvide tulipaner, den hvide prydgræs, purpurvortemælk mv. Den lyser op og er det første jeg ser, når jeg ruller gardinet op om morgenen. Og fra køkkenets vinduer er det også den, jeg får øje på, når øjnene disse dage forlader den store hvide klematis, der er lige bagved. 

Så - tak til dig, tante Grøn. Tak for, at du er så gavmild og har beriget min plantebeholdning og mit havehjerte. Jeg tænker på dig mange gange om dagen, når jeg kommer forbi de skønne planter, du har doneret til haven. Og jeg glæder mig til, at jeg igen skal gæste dig. Forhåbentlig inden længe - når roserne folder kronbladene ud til deres egen lille festival.

6 kommentarer:

 1. Hvilken smuk hilsen til den grønne tante. Det er virkelig skønt med den slags gavmilde plantebytteri, og igen bliver vi bekræftiget i, at en plante med historie bare er det bedste ... :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja - det er altså så hyggeligt at gå rundt og konstatere hvad der er fra Gitte, Louise, Marianne, Lene, min mor - og meget mere. Der er næsten planter fra alle egne af Danmark. Så hyggeligt.

   Slet
 2. Ja synd du ikke kom til Samsø, så kunne du også have fået planter med hjem fra Høneballehaven. Måske en anden gang, hvem ved. Der er ikke længere til Samsø for dig end til Mors.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth - det er så svært at nå det hele, men jeg vil meget gerne til Samsø. Det skal jeg nok nå en dag :-) Det kan du stole på!
   Knus - og god aften til dig

   Slet
 3. Åh hvor det en sød historie om en hobby, der har bundet mennesker sammen i mange århundreder. Og tantens Phæum står og smykker din "stramme hvide terrasses beplantningen, hvor den Bordeaux går snedigt igen både i støvdragere hos Mrs Bateman og i den purpur euphorbia! Yderst elegant!

  SvarSlet
 4. Søde Lone.

  Selv tak:o) Og tusind trillioner tak for alle de pæne ord. Hvor er det skønt at høre, hvormeget du nyder dine morsingboske adoptivplanter. Der er knaldhamrende flotte kombi`er, du har lavet.
  Havehatten af for dig.

  Ja, vi ses til rosensæsonen, som allerede så småt er ved at gå igang. Det ser lovende ud. Roserne har rigtig mange knopper og glæder sig til at gøre sig rigtigt lækre overfor dig og dit kamera.

  Glæder mig til at se dig igen, kære Lone.

  Knus og kram fra en travl åben have værtinde

  SvarSlet