lørdag den 24. maj 2014

Kære tante Grøn

Jeg har - ligesom mange af jer andre - fået mange planter fra andre venlige havemennesker. Lige som jeg også gerne selv deler ud af det jeg har lidt ekstra af. Og det er jo noget af det hyggelige ved at have en havehobby - det her bytteri. Det har en tendens til, at planterne løber den vej, hvor der er færre. Jeg får for eksempel rigtig mange planter fra min mor, der er ferm til forkultivering (hun får også lidt retur, men slet ikke i samme mængder). Så kan jeg til gengæld dele med venner og veninder, der ikke har været havenørder så længe. De nyder ofte at modtage den slags jeg har på hylderne (som tomatplanter, ærteblomster mv.), mens jeg også kan have stauder, de slet ikke kender til. Og det er jo skønt at kunne forære en kasse stauder til en, der ellers ikke havde fundet frem til netop de sorter - i hvert fald ikke så hurtigt :-)


Da vi besøgte tante Grøns have, var jeg bestemt novicen i plantesammenhæng. Hendes planterigdom er enorm, og jeg havde stor fornøjelse af at lære nye planter at kende. De blev studeret, drøftet og fotograferet. Og - stik mod min forventning - var hun med i samme "klub" som mig. Plantebytteklubben. Før jeg vidste af det, var vi i gang med opgravning af flere af herlighederne. Nogle var nye kendingen - andre velkendte der aldrig nået til min have af flere årsager (økonomi, en vågen mand, tidsmangel etc. - mon ikke du kender det).

En af de planter jeg fik - som jeg faktisk havde ønsket mig længe - var denne storkenæb, geranium phaeum. Jeg er siden blevet afhængig og har købt flere af slagsen, men den, jeg har fået af tanten, er placeret først for i Måneskinsbedet, så jeg ved præcis, hvor den er.

I disse dage er den på det højeste, og den er intet mindre end fantastisk i kombinationen med de hvide tulipaner, den hvide prydgræs, purpurvortemælk mv. Den lyser op og er det første jeg ser, når jeg ruller gardinet op om morgenen. Og fra køkkenets vinduer er det også den, jeg får øje på, når øjnene disse dage forlader den store hvide klematis, der er lige bagved. 

Så - tak til dig, tante Grøn. Tak for, at du er så gavmild og har beriget min plantebeholdning og mit havehjerte. Jeg tænker på dig mange gange om dagen, når jeg kommer forbi de skønne planter, du har doneret til haven. Og jeg glæder mig til, at jeg igen skal gæste dig. Forhåbentlig inden længe - når roserne folder kronbladene ud til deres egen lille festival.

7 kommentarer:

 1. Hvilken smuk hilsen til den grønne tante. Det er virkelig skønt med den slags gavmilde plantebytteri, og igen bliver vi bekræftiget i, at en plante med historie bare er det bedste ... :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja - det er altså så hyggeligt at gå rundt og konstatere hvad der er fra Gitte, Louise, Marianne, Lene, min mor - og meget mere. Der er næsten planter fra alle egne af Danmark. Så hyggeligt.

   Slet
 2. Ja synd du ikke kom til Samsø, så kunne du også have fået planter med hjem fra Høneballehaven. Måske en anden gang, hvem ved. Der er ikke længere til Samsø for dig end til Mors.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth - det er så svært at nå det hele, men jeg vil meget gerne til Samsø. Det skal jeg nok nå en dag :-) Det kan du stole på!
   Knus - og god aften til dig

   Slet
 3. Åh hvor det en sød historie om en hobby, der har bundet mennesker sammen i mange århundreder. Og tantens Phæum står og smykker din "stramme hvide terrasses beplantningen, hvor den Bordeaux går snedigt igen både i støvdragere hos Mrs Bateman og i den purpur euphorbia! Yderst elegant!

  SvarSlet
 4. Søde Lone.

  Selv tak:o) Og tusind trillioner tak for alle de pæne ord. Hvor er det skønt at høre, hvormeget du nyder dine morsingboske adoptivplanter. Der er knaldhamrende flotte kombi`er, du har lavet.
  Havehatten af for dig.

  Ja, vi ses til rosensæsonen, som allerede så småt er ved at gå igang. Det ser lovende ud. Roserne har rigtig mange knopper og glæder sig til at gøre sig rigtigt lækre overfor dig og dit kamera.

  Glæder mig til at se dig igen, kære Lone.

  Knus og kram fra en travl åben have værtinde

  SvarSlet
 5. Lời bài hát vì tôi còn sống của Tiên TiênVì tôi còn viết lên bao điều trong lòng tôi.
  Lời bài hát vợ người ta của Phan Mạnh QuỳnhVới cái tên Vợ người ta – Phan Mạnh Quỳnh đang là bài hát có lượt người tìm kiếm và xem nhiều nhất hiện nay.
  Quả hạnh nhân là gì?Vậy bạn đã biết quả hạnh nhân là gì chưa? Nếu chưa hãy cùng mình đến với bài viết ngày hôm nay để khám phá về loại quả quý này nhé! Cùng theo dõi nào!
  Cách trị bệnh huyết trắng có mùi ở phụ nử?Huyết trắng là bệnh phụ khoa thường gặp ở phụ nữ, bệnh huyết trắng có nhiều nguyên nhân gây ra và cũng thường gây ra mùi hôi vô cùng khó chịu, điều này khiến chị em phụ nữ cảm thấy e ngại, mất tự tin.
  Bệnh huyết trắng ở phụ nữ là gì?Huyết trắng là một trong những bệnh phụ khoa mà hầu hết phụ nữ nào cũng đã và có thể mắc phải, nhưng rất ít trong số đó hiểu về những ảnh hưởng từ căn bệnh này.
  Bệnh xuất huyết não có chữa được không?Bệnh nhân và gia đình bệnh nhân cần tuân thủ những hướng dẫn của bác sĩ, điều dưỡng về cách thức vệ sinh, chế độ ăn uống…
  Cách làm dưa leo muối chua ngọtDưa leo muối chua ngọt là món ăn có lẻ khá thân thuộc đối với truyền thống ẩm thực Việt Nam chúng ta, món ăn khá bình dị nhưng vị chua ngọt của dưa leo muối đã làm cho nền ẩm thực trở nên phong phú.
  Bà bầu ăn củ kiệu có sao không?Củ kiệu là món ăn có thể nói không thể thiếu trong này Tết cổ truyền của người Việt chúng ta, món kiệu chua ngọt không chỉ ngon miệng mà còn giúp cho những bữa cơm gia trình trở nên ấm cúng hơn.
  Có nên quan hệ trước hôn nhân hay không?Đối với thế hệ trẻ bây giờ vấn đề quan hệ lúc yêu luôn là vấn đề nóng hổi, bởi có nhiều ý kiến trái ngược về vấn đề này.
  Top những thú cưng dể thương vui nhộnCon người và thú cưng có một mối liên hệ rất gắn bó với nhau, nhất là khi bạn nuôi nấng và lớn lên cùng với chúng, thậm chí già đi cùng chúng
  Dấm táo là gì - bán ở đâu?Ngày nay, với thành tựu y học hiện đại, một số nhà sản xuất đã thành công trong việc sử dụng phương pháp đông khô để tách nước khỏi dấm táo, tạo ra dấm táo dạng bột tinh chất.

  SvarSlet