mandag den 27. juli 2015

Man lærer hele tiden!

For få dage siden glædede jeg mig til at få et par timer til at plukke løs af havens sødkirsebær og gå i gang med syltning mv. Men tiden løb fra mig, og regnen kom med kraftige vandmasser i mellemtiden. Og nu er det meste af høsten gået helt i vasken. Næsten alle kirsebær er gået til. Sprækket pga. al for meget nedbør!Her i haven har vi fire pænt store sødkirsebær fordelt på 3 forskellige sorter: 'Sunburst', 'Victor' og 'Van'. De danner vægge og loft i 'Børnehaven' - området med gyngestativ og sandleg.

'Sunburst' er smagsmæssigt min klare favorit. Desuden er træet med afstand det, der udvikler sig smukkest, og kunne jeg vælge om, ville jeg i stedet valgt 4 stk. af denne type. Eller det vil sige - det troede jeg indtil i dag.

(Og ja - 'Sunburst' er selvbestøvende, så det kunne godt have stået alene her.)

Men hvorfor nu det? 

Jo - Victor bærer meget mindre bær, og de bliver ikke nær så søde, som 'Sunburst'. 

'VICTOR'

Træet 'Van' er ikke nær så smukt som 'Sunburst' - til gengæld er frugten næsten lige så lækker i smag. Det bærer bare ikke ret megen frugt her hos os. Måske fordi det er afhængig af de andre kirsebærtræer for bestøvning.

Men da jeg i dag var ude - for at tage fotos af de triste kirsebær - opdagede jeg noget nyt. 

TRÆET 'SUNBURST' - RET FINT

'Van' er meget bedre til at håndtere vandmængderne. På trods af massivt regnvejr nu i flere dage - som i den grad har ødelagt alle 'Sunburst' bærrene - så er rigtig mange af 'Van's bær stadigvæk intakte og hænger flotte på træet.

... SÅ - juhu - der er stadigvæk lidt høst tilbage. Inden længe kan naboerne se mig (højgravid!) på stigen i trætoppene og plukke de sidste gode bær ned. Og så skal der nydes hjemmedyrkede bær - i regnvejr :-)Herover et lille stemningsbilledet fra den våde dag: 
Studenternelliker fra tante Grøn og Syrenprinsen.

6 kommentarer:

 1. Vi har et gammelt moreltræ og i år har det bugnet som aldrig før med de skønneste moreller. Vi har spist og spist men nu har de - stadig mange - resterende også taget skade af regnen. Rigtig ærgerligt men så er der lidt til fuglene. God fornøjelse med plukning af de sidste

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja - det er da super ærgerligt. Min erfaring er at det ved første solstråle bliver overfyldt med hvepse, der går amok i de sørgelige rester, så området i dagevis er utilnærmeligt. Men i disse regnvejrsdage hænger bærrene og rådner i fred. Altså - lidt trist ;-)

   Slet
 2. Hej Lone

  Jeg har også "Sunburst" - et super godt kirsebær!
  Igen kan vi være glade for det store forædlingarbejde der er sket i Canada.
  Summerland og Morden har betydet mere end man lige tænker på!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja for Søren! Og en tak herfra for 'sunburst' skal ikke udelades - havde den blot været lidt bedre til regnvejr ;-)

   Slet
 3. Hej Lone
  Hvor skaber kirsebærtræerne et dejlig rum i have.
  Gør du noget for træerne ikke bliver for store? Beskæres de ? Såfald hvordan og hvor hyppigt ?

  Mvh Karina Kobæk

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karina

   Det gjorde jeg de første år (skar dem lidt tilbage hvert efterår efter frugthøst). Fordi jeg gerne ville holde dem nede i størrelse, så vi kunne nå alle bær.

   Men mine piger - der jo er dagligdagens brugere af området her - har givet mig forbud mod beskæring. De synes det er hyggeligt at de danner tag over hele haverummet. Så nu får træerne bare lov at vokse :) Måske jeg en dag beskærer dem lidt igen - for nu kan vi bestemt ikke nå alle bær - men det bliver ikke de første år.

   Jeg lytter godt efter, når de interesserer sig for haven :-)

   Slet