onsdag den 29. juli 2015

Anbefalelsesværdige ærter

Vi har ærter i køkkenhaven så godt som hvert eneste år.


Ganske enkelt fordi de smager skønt.


Min erfaring er blot, at planterne ofte gulner, før man er færdig med at høste, og gule ærteplanter i køkkenhaven er altså ikke ret så kønt. De pynter ikke i en køkkenhave, hvor jeg ellers prøver på at gøre det lidt fint med diverse blomstringer mv. som supplement til grøntsagerne.

I år er det til gengæld lykkedes os at finde en type, der giver særdeles velsmagende store søde ærter. Og ligeledes er det fine grønne oprette planter, der med lidt støtte står super flot stadigvæk.

Som du kan se her på billederne, så er der enkelte planter, der gulner en smule. Men det er småting. Helhedsindtrykket er som det skal være. Grønt :-)

Ærtestativet er i øvrigt blot 10 stk lange bambuspinde der støtter sig til en enkelt på tværs i toppen. Ret simpelt og egentlig ganske fint at kigge på også. Men nu har jeg heller ikke noget imod bambuspinde - det ved jeg andre har :-)

Frøene er fra Nelson Garden. Marvært 'Alderman'
Pissum sativum, 150 cm.

(pssst - hvis du synes, der er meget få ærter på planterne, så er det ganske enkelt, fordi et par teenagere i foregårs plukkede næsten rub og stub i begejstring over den gode smag)


Her lidt ekstra info fra Nelson Gardens hjemmeside:

Artikelnummer: 91795 
Latinsk navn: Pisum sativum Planteafst, cm: 6
Rækkeafst, cm: 80
Højde, cm: 100-150
Plantested: Sol

Herlig, god marvært der giver 7-10 ærter/bælg. En høj sort som kræver støtte, giver rigeligt udbytte på et lille areal. Giver udbytte i en lang periode. Velegnet til frysning. Noget sødere i smagen end normal marvært, men kan ikke sås lige så tidligt om foråret. Trives i porøs jord, men er ganske nøjsom. Vandes ved tørke. Dyrk ærter forskellige steder i køkkenhaven hvert år. De gøder jorden.

Frilandssåning: Når jorden er mindst 10°C varm, ellers rådner frøene. Vand sårillen før såning. Hold såningen fugtig, til frøene er spiret

4 kommentarer:

 1. I år är det nästan det enda som trivs, mina blå ärter. De blommar vackert med olikfärgade blommor, och ärtskidorna är vackert blå. De har inte vissnat nertill som är så vanligt.
  Fint stativ, det skall jag lägga på minnet till nästa år. Ha det fint! Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja - det er nok også et godt ærteår :-)
   Hvad er det for nogle blå ærter du har? De lyder spændende.

   Slet
 2. Det var bare en god anbefaling :)

  SvarSlet