mandag den 20. juli 2015

Skovløg fra grøftekanten

Nu er jeg flere gange kørt forbi store grupper af disse løgblomster på min vej rundt i lokalområdet, og i går måtte jeg altså lige stoppe op og se nærmere på sagerne.

Og som du kan se her, så plukkede jeg en lille buket og tog med hjem.Planten er i familie med de allium, jeg i øvrigt er ret begejstrede for til haven. Dette er blot et vildt et af slagsen: Skovløg, Allium scorodoprasum.


Skovløg vokser vildt flere steder i den danske natur, men man kan også sagtens have dem i haven, hvis de blot har godt med dræn. Det tror jeg da vist, jeg bliver nødt til at prøve. Tænker de vil være flotte - både i køkkenhaven og blandt græsser i prydbedene.Jeg synes, de er super dekorative med de mørkelilla løghoveder.

Faktisk kan de også bruges i køkkenet. som de etageløg jeg har i urtehaven, har jeg læst mig til ... (løget under jorden minder i smag om skalotteløg, etageløgene har smag som hvidløg, bare mildere). Men det tror jeg nu lige, jeg holder mig fra her i første omgang :-) Nu skal de fine løg nydes - med øjnene.
Jeg kan i øvrigt læse mig til, at den mest sikre metode til at få dem i haven på er at høste nogle løgklaser med småløg om efteråret, opbevare dem tørt og så lægge dem i haven i løbet af marts. Småløgene vil så bruge det første år på etableringen og andet år vil de begynde at danne småløg - ganske som etageløg.

Måske har du denne skønhed i din køkkenhave? 

8 kommentarer:

 1. Her breder de sig fint i vores have. Blir de for aggersiv , er de nemme at rykke op.
  Vores blev fundet på fyn og hjembragt fra en ferie derovre.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej - hvor fint!
   Har du dem mon i staudebedet eller i køkkenhaven?

   Slet
 2. Jeg holder den som en Allium og den gro iblandt blomsterne i haven.
  Den findes i dag i hele haven
  Holder meget af dens lille fine hoved og lange stilk

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder da også som en skøn måde at have den på :-)

   Slet
 3. Jeg var på Langeland i sidste uge og forelskede mig også i de små lilla løg. jeg plukkede nogle i vejkanten og gemte hovederne, jeg vil prøve at så de små frø, håber det lykkes, for de er godt nok fine.

  SvarSlet
 4. Hej Lone!
  Vacker både till färg och form. Lyckades hitta det svenska namnet, skogslök. och nu lärde jag mig något nytt skov = skog.
  Ha det fint! Marika

  SvarSlet
 5. Jeg havde dem et enkelt år, men så forsvandt de. Ved ikke hvad det skyldes - måske min hårde opgravning og flytninger af stauder som der sker hvert år - tænker at løgene bare forsvandt på denne konto. Under alle omstændigheder så er de bare lækre, både i staudebedet og især i vaserne som du her beviser.
  Skønne fotos - som altid.

  SvarSlet
 6. Beautiful! Greetings from Montreal, Canada! :)

  SvarSlet