fredag den 21. september 2012

Hilsen fra Bornholm

Min ældste datter er i dag hjemvendt efter en uges lejrtur til Bornholm. Hendes hilsen til os herhjemme var en pose med slik, hvor en stor del var købt hos Karamelkompagniet i Gudhjem. Og det, jeg vil vise her, er den fine pose: Fyldt med blomster :-)

Vedr. haven... Ja, her har det været uafbrudt regnvejr i dag. Det har væltet ned med voldsom regn det meste af dagen - regnet skomagerdrenge! Nok ikke et udtryk min datter på 13 kender. Og hvad er det nu lige med den talemåde - at regne skomagerdrenge? Tjekkede nettet og fandt denne forklaring på ordforklaring.dk:

Det regner skomagerdrenge... er et udtryk for regn med usædvanligt store regndråber. 

Udtrykket stammer fra et tre-dobbelt mord i Læderstræde i København i 1758. Skomageren Carl Jepsen var kendt som en meget hård arbejdsgiver, der ofte afstraffede sine lærlinge fysisk for selv små fejl. En dag lavede en af dem en større fejl, hvorefter skomageren smed ham ud af vinduet på 2. sal. Da de andre lærlinge protesterede over udsmidningen, røg de også ud af vinduet. Kun to af de fem lærlinge overlevede turen ned på de hårde brosten. 

I folkemunde gav tragedien fødsel til et nyt udtryk: "Det regner med skomagerdrenge i Læderstræde". Senere blev udtrykket brugt generelt, når der faldt store ting ned fra himlen, som fx usædvanligt store regndråber. Efterhånden som udtrykket bredte sig til resten af landet, bortfaldt det lokale islæt, så man bare sagde: "Det regner med skomagerdrenge".

5 kommentarer:

 1. Puha det var da en værre historie, håber så ikke det regner med skomagerdrenge hos dig.
  Lidt til den søde tand til week-end snolder. Hyggeligt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, helt ærligt. Sikke en historie.

   Slet
 2. Ja, det har regnet med skomagerdrenge hele dagen. Sjovt at høre baggrunden for talemåden, så fik vi det med :)

  SvarSlet
 3. Flot pose - velkommen hjem!

  SvarSlet