torsdag den 4. oktober 2012

Dahlia


dahliaHer i haven har georginer været et fast indslag hvert år lige så længe jeg kan huske.
Dahlia
Nogle er fantastiske og gemmes fra år til år. Andre er katastofer og ryger på genbrugsstationens plads til haveaffald, når jeg laver min efterårsoprydning i haven.
Jeg går altid her i september/oktober og beslutter mig... altså for hvilke der skal den ene og den anden vej - ud eller gemmes.
I år har jeg desværre en del, der ryger ud, fordi de ganske enkelt ikke var den farve/form/størrelse, som jeg søgte.
... eller bare ikke passer ind i min have af den ene eller anden grund.
Lidt øv - men der skal lægges en del ressourcer i opgravning, tørring, opbevaring, potning til forår mv. så det gør jeg kun for de planter, jeg holder mest af.


Dem, jeg finder smukke, gemmes - tages op når den første frost har taget livet af dem.

Som fx denne Boy Scout, som jeg har haft i mange år efterhånden og ikke kan forestille mig min have uden.
Jeg har også besluttet mig for en anden ting - næste år putter jeg alle dahlia i krukker eller højbede i køkkenhaven, for i år har jeg simpelthen haft så meget bøvl med at holde sneglene fra dem, der har stået i staudebedene - både snegle med og uden hus.

Dem ,jeg har haft i krukker, har været sparet, så det må være vejen frem.


til info... dem du ser her i indlægget, er dem jeg allerede nu ved, at jeg beholder :-)

18 kommentarer:

 1. Selvfølgelig skal du beholde de smukke Georginer, du viser her. Men jeg kan godt forstå, at du sorterer :o)

  SvarSlet
 2. De er helt uundværlige i sensommerhaven - mage til livsglæde skal man lede længe efter. MEN det skal være de rette farver. Og hvad de rette farver er for hver især, er jo forskelligt, men dine her kan jeg godt li'. Hvis tricket mod snegle er krukker, så vil jeg forsøge også, for vi har haft enormt mange snegle med hus på.

  Hvor køber du for øvrigt dine georginer?

  Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla, dem jeg holder mest af har jeg købt hos Isabella Smith, men har også købt alle mulige andre steder... Desværre er det dem, jeg har købt i supermarkeder, der oftest har skuffet. Så det skal jeg love mig selv at holde op med. Det er så ærgerligt at bruge lang tid på nogle, som så viser sig at være helt anderledes end ønsket :( .. og så stor prisforskel er der jo heller ikke.

   Slet
  2. Hej Lone, næh det har du nok ret i. Pengene er jo de samme, så man kan lige så godt gå efter kvalitet.

   Slet
 3. Jeg forstår godt du ikke kan undvære dine dahlia - det har jeg prøvet i år da alle mine knolde gik til sidste vinter, og da jeg desværre ikke fik købt nogle nye, kan det virkelig ses nu - og jeg savner dem !
  Jeg er ret imponeret over, at du kan være så skarp mht at smide ud eller gemme, det er virkelig et af de områder hvor jeg skal blive bedre, jeg har så svært ved at smide ud.
  God aften
  Have hilsen
  Anita

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er da også lidt svært - der er jo liv :-)
   Men omvendt er der så mange planter jeg gerne vil have plads til, så der MÅ jo ryge lidt en gang imellem.

   Det skønneste er jo hvis der er en haveven/veninde, der gerne vil aftage... Bedre end at smide ud, ikke?!

   Slet
 4. Beklager, men sneglene kan sagtens finde op i krukker og alm. højbede. Taler af dyrekøbt erfaring :0)). Det eneste der hjælper, i hvert fald her, er at strø et tyndt drys Ferramol rundt om planterne - har både brugt det til udplantede Dahlia og krukker. Held og lykke Birgit i Herning

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har ret - de kan helt sikkert godt finde vej til krukkerne, men det er lidt lettere at styre.

   Slet
 5. Hvor er de flotte de dahliaer du visre frem, og dem kan jeg godt forstå at du vil beholde. Jeg har ikke haft dahlia de sidste par år, grunden er den at jeg ikke har haft overvintrings mulighed så jeg syntes det blev for dyrt med at smide ud og træls at skulle af med dem jeg evt. er faldet for. Men til næste år skal jeg have dahlia igen og jeg vil sortere lige som dig - dem jeg ikke bryder mig om ryger også ud hos mig... Livet er ganske enkelt for kort til at gemme på noget men ikke bryder sig om :)

  Havehilsner fra Annette

  SvarSlet
 6. Dejlige billeder du viser.

  Har du prøvet at så dem, jeg synes, at jeg er blevet glædeligt overrasket over, hvor hurtigt de får blomst (og knold til at gemme). Jeg gemmer så et par af de fineste. For mig er det de enkelte (lige nu altså, for jeg skifter jo mening af og til).

  Ha´ en god aften.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er så heldig, at jeg de sidste to år i streg har fået småplanter fra én, der sår dahlia.
   De er super fine og med skønne farver, men - som du også skriver - alle enkelte. (se fx indlæg her: http://minhavedagbog.blogspot.dk/2011/10/saede-dahlia.html)

   .. Dem gemmer jeg faktisk også :-)

   Slet
 7. Så fantastisk flotte georginer! Nydelige alle sammen! Jeg har nettopp gravd opp mine, og nå skal de oppbevares i kjelleren til neste år!
  Ønsker deg en fin helg!

  SvarSlet
 8. Jeg skal glædeligt være aftager af alle dem du ikke vil gemme, og vil selvfølgelig også gerne betale for portoen. Er indehaver af en stor landbohave, hvor der altid er plads til 'lidt dårlig smag' i flotte farver ;-)
  Skriv endeligt hvis du er interesseret..
  Hilsen Susanne
  susernst@hotmail.com

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Susanne - det vil da være en fryd.
   Jeg skriver til dig :-)

   PS. Jeg synes, de alle er flotte (ellers have de været væk for længe siden) ,men de passer bare ikke her hos mig.

   Slet
 9. Åh ja, de skønne Dahlia kan være svære at undvære på denne årstid hvor de stadig holder skansen mens meget andet er på vej i dvale. I år har jeg for første gang haft dem i jorden og ikke i krukker, men til næste år går jeg altså retur til krukkerne, for jeg synes faktisk de bliver bedre der. Vi har mange snegle med hus, men utroligt nok har de faktisk ikke været slemme ved dahliaerne selv om de har stået i jorden.
  Jeg øver mig også i at smide ud og bliver bedre og bedre......... :-)
  Mange hilsner
  Trine

  SvarSlet
 10. Helt enig!

  1) Intet bøvl med dem, man alligevel bare kan forære - eller BYTTE væk til en anden,d er bliver glad for den. Og

  2) OP i krukker iog højbede med dem.

  Desuden har jeg faktisk Georginer mest for at kunne plukke af. I en "skærehave" synes jeg det er dejligt at have NOK (Læs: mange):)

  SvarSlet
 11. De højbede skal altså være høje, Lone, og der skal være god plads i krukkerne. Jeg har prøvet begge dele, og sneglene forcere altså let som ingenting (om natten) mine højbede, som er 50 cm i højden. Og i krukkerne bliver planterne så ranglede, i hvert fald i mine. Så nu gider jeg ikke Georginer mere. De, som er pæne, bliver altså ikke pæne hos mig.
  Glædelig efterårssøndag
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet