onsdag den 30. maj 2012

Spir!

Så brager digitalis frem i haven. De er alle afkom af digitalis purpurea 'Camelot lavender', som jeg havde sået i 2009, og de blomsterede fantastisk i 2010. Sidste år havde jeg kun ganske få med den oprindelige farve tilbage - de fleste var frøformerede purpur og hvide.

Men i år dukker der nu flere planter op, der har samme farve som den oprindelige - til min store glæde! Aftegningerne er måske ikke helt de samme? - det må tiden vise, når den har foldet sig helt ud. Men jeg er så glad for disse farver - de er da smukke :-)


Det er helt sikkert ikke sidste gang i år den kommer på bloggen - den er simpelthen bare min absolutte yndling blandt spir.


Disse planter skal passes og klippes ned, når de er afblomstret i håbet om at beholde dem til næste år også. Jeg troede jo oprindeligt, at de var stauder, men har siden læst mig frem til, at eneste chance for at sikre deres overlevelse er, hvis man klipper frøstandene af lige, når de afblomstrer. Så nu skal jeg huske det!!De purpur digitalis er nu også rigtig fine!


Skønt syn at komme hjem til efter en lang dag på kontoret!

mandag den 28. maj 2012

Aften...

 Skønne mørke violer i kombination med gråt løv - sommerfuglebusk, oliven og pilebladet pære.Farver på terrassen og friske skud på kirsebærlaurbær...Og så lige lidt mere allium...


 Der er masser af digital på vej!Aftenstjerne og klematis

Det lange staudebed har nu fået en ny værdi medspiller: Vellugtende aftenstjerne (Hesperis matronalis). Det er en to-årig, og den er ikke særlig flittig til at så sig selv her i haven. Det er den til gengæld i min mors have (sandet muld gør vist forskellen her), og så er jeg så heldig at få planter af hende.
På nordsiden af huset blomstrer nu den hvide klematis, som jeg har vist før, men den kan vist godt tåle et gensyn :-) Den er efterhånden ved at have en ret flot størrelse - Den vokser op af en kugleakacie og når nu lige til underkanten af kronen.


Som man kan se på billedet herover er akacietræerne også på vej nu med masser af små skud. De blev beskåret ret så kraftigt her i vinter, men ser de ud til at klare det fint.

tirsdag den 22. maj 2012

Allium!

Så er der sprunget allium ud i hele det lange staudebed... Løgene lagde jeg sidste år som supplement til nogle, der var i den ene ende af bedet i forvejen, og - jeg er godt tilfreds med resultatet :-)
Tulipan 'Queen of night' og allium 'Purple sensation'.

Jeg skal også lige have skrevet en konklusion på et af garage-projekterne (det er nemlig her jeg sår og prikler). Se lige den store forskel på kæmpe verbena priklet i plastikpotter og tørvepotter. Det har generelt være vanskeligt at holde liv i dem i tørvepotterne, da de har svinget mellem udtørring og mug på overfladen (og flere er gået til). Dem i plastik har jeg til gengæld ingen problemer haft med. Så - for andre fungerer de måske fint? .. Men de kommer ikke i brug her igen.

mandag den 21. maj 2012

Hmm...

Jeg tog i går afsted med det formål at købe hortensia til kummerne på terrassen og kom hjem med i alt 14 rosa, orange og røde dahlia. Jeg kunne ikke stå for de fantastiske farver og tænkte at jeg havde godt af den udfordring.

Spørgsmålet er nu, om jeg kan holde ud at se på dem på terrassen hele sommeren - Jeg er nemlig normalt mest til de afstemte farver og mit tema i det lange bed med mørke og purpur farver passer mig rigtigt godt. Men nu lod jeg mig lokke af sol og sommer, og jeg håber, at jeg bliver glad for kombinationen ... ellers må jeg jo lave en feberredning og skifte dem. Hmm...

lørdag den 19. maj 2012

Pokkers!

Ja, undskyld mit sprog, men jeg har lige fundet (og klippet!!) over tyve snegle i mit blå bed. Pokkers!! Nu har vi været sneglefri nogle år, og jeg har nydt i fulde drag ikke at skulle bruge hver aften med saksen på havevandring - nu er jeg så på den igen! De havde godt og grundigt spist af mine floks og staudesalvie.

Øv, hvor er det irriterende!

Pæon på vej...

Hvordan mon det ser ud hos jer andre??

fredag den 18. maj 2012

Ærteblomster & Æbleblomster

I går blev der slidt og slæbt med at få gamle døende buksbom ud af krukker, udskiftet jord og plantet ærteblomster. De ser lidt pistne ud i dag, men mon ikke de nok skal komme. Det er første år med ærteblomster, og I er mange, der roser dem, så jeg glæder mig :-)


Som skrevet har jeg fundet "holderne" til bambuspindene på Englandsturen sidste år, og jeg synes nu, er de er lidt smarte. Håber det hele i sensommeren er dækket af de smukke og velduftende blomster! Vi får se...

Lige nu er også tid for æbletræer i blomst - de er da ikke til at stå for. (Jeg har noget med træer, der blomster i hvidt!!). Som så meget andet på denne tid af året, er det med at nyde dem, mens de er der, for inden længe er de væk igen.
Sidst lige et kig over de lange staudebed, hvor allium 'Purple sensation' åbner sig lidt mere dag for dag -  Har jeg mon sagt det før? - det er altså min yndlingsårstid i haven :-)


onsdag den 16. maj 2012

Queen of Night +


Ja, den har fyldt godt i indlæggene på havebloggene i de seneste uger - men den er altså også uforlignelig! Queen of Night.

Her hos mig er den lige nu næsten eneste blomstring i det lange staudebed - den har i hvert fald hovedrollen. Men det er kun lidt endnu, for inden længe springer allium ud, og så tager de hele rampelyset :-)

De hvide tulipaner, der står endnu, er Tacoma. Alle andre hvide faldt for ca. en uge siden.

Lidt flere fotos :)

Se i andet indlæg hvordan det så ud for godt 14 dage siden - hvidt!


Herunder allium 'Purple sensation' der er under udvikling. Jeg supplere med flere løg i efteråret, så jeg glæder mig til at se resultatet.


Og så lige et sidespring: En solsort, der har fundet ud af, at det er herligt at bade i vandet der samles i den knap så heldige konstruktion på mistbænken.


I det blå staudebed står dronningen i kombination med blå klokker. Jeg kender desværre ikke navnet på de fine blå klokker, men måske kan nogen hjælpe?Buksbomkuglerne, der står i hele kanten af bedet foroven, står nu med de fineste grønne skud og spiller fint sammen med alt det andet lysegrønne i haven. Den lysegrønne farve underbygges også af de lysegule primula, der fx kan skimtes til højre i billedet herunder. Dem skal jeg have delt inden længe, så de bliver bedre repræsenteret.Herover og -under ses de nu limefarvede blomster på snebollebusken. 
I løbet af de kommende uger går de fra lime til hvid - skøn, skøn busk!
Kig over bedet mod køkkenhaven - her ses også først for, at de velduftende aftenstjerne er på vej i blomst.

... og så den eneste ulempe der er ved allium: At bladene har det med at gulne i enderne, allerede før blomsterne er sprunget ud. Det er altså ikke helt fint!

I indkørslen har vi 6 småbladet lind. Nu er bladene foldet helt ud, og de har den skønneste lysegrønne farve. Det er vist første år efter meget hård beskæring, at de står så fint her i foråret.

PS. "holderen" i toppen af bambuspindene købte jeg i England sidste år, og jeg har to mere liggende, som jeg tænker skal i brug et sted til ærteblomster... skal bare lige have købt lidt flere bambus-pinde :-)

fredag den 11. maj 2012

Udsigt...

Jeg har rigtig mange ønsker til forbedring af haven: Nye bede, nye planter, træstativer til klatreplanter, nye belægninger mv. - man kan blive ved! I kender det nok :-)

En ting, jeg ikke får på min nuværende matrikel, er en udsigt.


Det, tror jeg, vil stå højt på ønskelisten, hvis jeg en dag skal flytte. Indtil da nyder jeg udsigterne over Kælkebakken og Skanderborg sø ikke så langt herfra. Her kan man samle tankerne...onsdag den 9. maj 2012

Status køkkenhave

Bare lige et hurtigt statusglimt udover køkkenhaven - jeg må erkende, at jeg ikke er nået så langt endnu.
Har I mon sået alt i jeres køkkenhave?


Close-up af snebollen :-)


mandag den 7. maj 2012

Det store overblik

Jeg tænker, at det er på tide med et kig udover den del af haven, hvor rigtigt mange af mine billeder er fra. Den sydlige del af vores have består nemlig af et øvre og nedre niveau. Sidste år omlagde jeg skråningen mellem de to niveauer fra græs til staudebed. Samtidig nedlagde jeg staudebede i den nederste del, så der er græs overalt under hængepilen, der senere på året danner hule, når grenene når jorden.


I kanten af staudebedet mod nedre niveau har jeg plantet buksbom, der klippes som et trappetrin og udover at danne kant og ro for alle stauderne, har buksbommen også den praktiske funktion at holde bolde mv. ude af mine stauder. Som I kan se er hele nedre del af haven helliget ungerne med trampolin, gynge mv. Til gengæld kan jeg så have resten af haven nogenlunde i fred for fodbolde :-)


Hortensia til damerne

En lille fugl havde sunget om, at den ene af de to dejlige damer, der hjalp os til konfirmationen, var meget begejstret for hortensia. Så da de begge havde udtrykt, at de bestemt ikke ville have noget for at hjælpe, blev det til en lille forsinket påskegave i stedet.


Tænk - De klædte min "baggård" så godt, at jeg er bange for, det er nødvendigt at anskaffe nogen tilsvarende til os selv :-)