tirsdag den 16. april 2013

"Hvad er det, der gør en have særligt skøn?"

Ja, sikke et spørgsmål! Et spørgsmål i den retning blev jeg udfordret på tidligere i dag, og det satte straks tankerne i gang. For ja, hvad er det egentlig, der gør, at jeg synes rigtig godt om en have?
Hvad er det - for mig - der gør en have helt særligt skøn?

Her kommer mine tanker ... og de er absolut ikke i prioriteret rækkefølge.En skøn have.... giver lyst til havevandring!En skøn have.... passer stilmæssigt til huset og understøtter husets arkitektur.En skøn have... har der plads og rum til alle - voksne, børn ... og dyr.
En skøn have... passer ind i det omkringliggende miljø.En skøn have... har personlighed.En skøn have... rummer både tæmmede og vilde elementer.En skøn have... har interessante plantevalg.
En skøn have.... opleves af naboer og forbipasserende, som bidragende positivt til det fælles rum.I en skøn have... finder man stemningsfyldte opholdspladser, hvor man har lyst til at slå sig ned.
I en skøn have... er førstehåndsindtrykket når man ankommer til haven, at der er en god stemning - her har jeg lyst til at træde indenfor havelågen.En skøn have... fortæller en historie om havens ejer.


Jeg kunne blive ved og ved.... men, hvad synes du?


10 kommentarer:

 1. Tak for de kloge og inspirerende ord! - Vil helt klart tænke over dem, når jeg planlægger nyt i haven :-)
  http://benteholst.blogspot.dk/

  SvarSlet
 2. Det er så sandt alt sammen. En skøn have er også der hvor du finder ro og glæde i dit eget selskab.
  Kh Linda

  SvarSlet
 3. Puha, det var noget af et spørgsmål!, men grundlæggende er en skøn have for mig et sted, hvor jeg kan mærke, at ejeren glæder sig over haven.

  SvarSlet
 4. Du har jo så fint nævnt de fleste punkter ledsaget af skønne billeder, så jeg er helt blank for flere lige nu.

  SvarSlet
 5. De forskellige planter, at se det hele gro, roen som sænker sig over en. Stoltheden over at eje en skøn have. Fuglesangen og duernes kurren, alt det der hører foråret til. At følge det hele komme op og blomstre dag for dag. Ja jeg kan også blive ved :)

  SvarSlet
 6. Fine tanker og lækre billeder!

  SvarSlet
 7. Jeg synes du kommer ind på rigtigt mange ting, som jeg oplever som indbegrebet af det, der er med til at gøre en have helt vidunderlig. Med din sans for detaljer, der skaber smukke helheder, lægger jeg særligt mærke til to ting, som jeg ikke slev har haft fokkus på:

  1) At førstehpndsindtrykket er godt, så man får lyst til at træde nærmere og gå derind.

  2) At haven bidrager positivt til omgivelserne.

  Begge dele vidner om en bevidsthed om, hvad haven gør for andre (også) og ikke kun for én selv.

  Så er jeg enig med Birgitte i, at man kan mærke at ejeren nyder haven og jeg er også enig i at den skal have/afspejle en personlig holdning/stil. De der haver, der bare virker som kopier af et dameblad eller en Chappy Chick-bog, siger mig ikke så meget. Heller ikke de der granitsten, men hvis ejerne nyder at være i deres haver, så er de jo skønne for dem og det er det aller vigtigste.

  Endelig er der det med det bæredygtige, som ikke er så synligt, men som har en enorm betydning. Så for at en have skal være særlig skøn, skal f.ø.l.e.l.s.e.n af at have er sund også helst være der. Det giver sådan en grundlæggende tryg fornemmelse at vide, at man er en del af et naturligt kredsløb, at vi passer på den lille bid af moderjord, som vi er tildelt.

  Super godt emne, Lone! Og super gode pointer med poetiske fotos til. Skriv en bog (hvis du havde tid, for alt det HAVEFOLK der). ;;) <3

  SvarSlet
 8. Jeg synes du rammer fuldstændig plet. For mig er en skøn have én, der passer til bygninger og omgivelser, viser personen bag og giver lyst til vandring og udforskning :)
  Tak for et godt indlæg, der satte tanker i gang.

  SvarSlet