tirsdag den 9. september 2014

En god udskiftning

Det er ikke tit, at jeg skriver om roser, for det er ikke min største plantepassion. Men helt foruden dem kan jeg vist ikke være for af og til sker det, at jeg forvilder mig ud i et rosenkøb.

Mit første valg til en rose ved måneskinsbedet var således den smukke 'Glamis Castle'. Den blev indkøbt og plantet - var helt utrolig smuk (fantastiske farver!), men meget skrøbelig. Efter hvert regnskyl fik den grimme pletter på bladene og til sidst var det den rene ynk at se på den. Over vinteren var begge planter døde, og de måtte en tur retur til planteskolen. Heldigvis stod den lokale planteskole - Christiansminde Plantecenter - ved sin grogaranti uden det mindste vaklen, og jeg blev tilbudt nye roser eller pengene retur.


Selvom jeg egentlig havde besluttet mig for, at det skulle være slut med roser, syntes jeg, at deres håndtering af "klagen" var så sympatisk, at jeg besluttede mig for at prøve med endnu en rose. Og valget faldt denne gang på Rose 'Claire Austin', også fra Austin Roses - navngivet efter en datter til rosenforædleren. Omtalen var meget fin og min tanke var, at man kun giver de allerbedste roser navn efter sine børn, så den måtte være da skøn.

Og det valg har jeg bestemt ikke fortrudt. Planten er utrolig sund og flot med friskgrønne blade. Og blomsterne er tilpas diskrete og dog super smukke - lige en rose for mig.


13 kommentarer:

 1. Låter litet som jag idag. I min förra trädgård hade jag säkert ett 50-tal rosor och i den nuvarande vill jag inte ha några. Nu lyckades du dock att förföra litet, även mig. Ljuvlig färg och är den dessutom frisk, så kanske jag kan tänka mig. Får lägga den i minnesbank. Tack för tipset! Merja

  SvarSlet
  Svar
  1. selv tak :-) Jeg skal nok vise den igen senere / næste år. Så kan vi følge med i om den fortsat trives. Men det ser godt nok lovende ud :-)

   Hvad skyldes mon dit skifte af sind overfor roser? Fordi de er så krævende i forhold til omsorg?

   Slet
  2. Beror nog mycket på den trädgård som jag vill skapa idag och där känner jag inte så mycket för rosor men en och annan kan jag tänka mig men då måste de vara friska och sunda. Den förra var en typisk "mormorsträdgård" och rosorna gjorde sig så bra där. Däremot tycker jag att rosor är underbara!

   Slet
 2. Jeg har flere engelske roser i haven,men den der trives bedst og dermed pryder mest er Claire Austin.
  Flere af de andre ser ikke ud til at have det godt så jeg vil flytte dem til et andet bed og håbe det vil hjælpe.Roser der taber bladene kan jeg ikke bruge,så må de kasseres.
  God dag!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lise - det lyder vel nok godt. Måske har jeg virkelig fundet en vinder denne gang. Det håber jeg virkelig :-) Tusind tak for dine input.

   Slet
 3. Godt at vide - for farven er helt perfekt!
  Hilsen Pia

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja. den er da skøn. Let og cremet :-)

   Slet
 4. En rigtig lækker rose. Jeg er spændt på om du med tiden får interessen for roser udvidet - jeg er jo fuldstændig smittet med rosensamler-bacillen og ønsker mig bare flere og flere. Flot at du fik god behandling med dine planter på planteskolen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er spændende om jeg kan blive bidt. Jeg tror det nu ikke, da jeg har det med at fjerne dem fra haven igen næsten lige så hurtigt som de kommer til. Den eneste der tidligere har overlevet er 'Mary rose'. Den har jeg i køkkenhaven og har haft i mange mange år. Den overlever trods min meget ringe rosen-indsats. Og når den er så sejlivet, så får den lov at være. har et lidt specielt forhold til den plante.

   Men andre plantet de senere år er nu hevet op igen. synes ikke de passer sammen med mine stauder - og så er jeg jo hård :-) ... så bliver de "smidt ud".

   Slet
  2. He he... Lone, trods dit blide ydre er du åbenbart en hård havequinde! At du kan nænne det... ;). ;)

   Slet
  3. :-)) Fru Friis - Det bliver jeg nødt til. Kan simpelthen ikke holde ud at se på noget, der bare slet slet ikke fungerer. Og det kombineret med at jeg ikke er sen til at teste nye ting af, ja, så kræver det ofte handling. :-)

   Men du kan tro, jeg finder gerne en aftager, for jeg kan ikke bære at smide en virkelig god rose ud. Heller ikke selvom den ikke passer ind hos mig.

   I sidste omgang har Marianne fra havefolket meldt sig til overtagelse af 3 pink roser. De er gravet op og står og venter på afhentning. Yes - lidt en hård nyser :-))

   Slet
 5. God service gør mig fuldstændig blød om hjertet.... Måske fordi det ikke er en selvfølge. At din nye rose så også kan gøre mig blød, er til gengæld noget rod! Hvor skal jeg nu placerer den? ;)
  Både farve og facon er lige til at spise. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej - det er det desværre ikke. En selvfølge med god service. Men det gør bare hele forskellen. Både for oplevelsen ved købet og ved valget af indkøb de næste mange gange. Jeg støtter altså gerne steder med netop god service og folk der ved hvad de taler om. Og ikke mindst steder med et godt udvalg, så man ikke skal køre 10.000 steder hen for at finde ønske-planten. Så hellere betale en lille smule mere og så have sig en god planteskole indenfor rækkevidde...

   Gid i øvrigt rosen kunne deles som en staude, så kunne jeg sende et stykke til Kolding :-))

   Godnat, Fru Friis

   Slet