søndag den 10. maj 2015

Så er køkkenhaven pakket!

Godt vejr fik mig lokket ud af huset og i haven for alvor. I dag var det køkkenhaven der stod for tur. En del manglende endnu at blive sået og plantet, så lavendelklipningen blev udsat endnu engang til glæde for køkkenhaven. Og nu er jeg så endelig med på den front. 

Ærterne såede vi for nogle uger siden, og de er kommet fint op. Heldigvis har duerne ikke fundet de små ærter efter såningen - ellers havde rækken vist hurtigt været væk!


Ugen efter såning af ærterne, såede jeg bønner. Rettesnoren for den såning følger slavisk kirsebærtræernes blomstring.

Radiserne - der er en pink sort - såede jeg samtidig med ærterne. Og de er også kommet fint op. Heller ikke den sværeste grøntsag i haven :-)

I dag har jeg sat basilikum i mistbænken. Det er en plante jeg har købt mig for nogle uger siden. Den er blevet nippet og spist af og ellers stået i vindueskarmen og vokset sig lidt til inden den ryger ud. Nu er mistbænken vandet godt igennem, har fået tilføjet kompost og småplanterne er plantet ud én for én. Kun på de helt varme dage lukker jeg mistbænken op - ellers får de lov at nyde varmen under glas.

Jordbær har vi også plantet i dag. To sorter - en tidlig og en sen. 6 planter af hver - så må vi se om der er bedre held med disse, end de sidste jeg plantede (det var en sort, der skulle give bær hele sommeren og over to sæsoner gav de kun 2 bær - så de røg ud igen!)

Hvidløg og etageløg er ved at blive rigtig store. De blev lagt i efteråret og har vokset sig godt store her i foråret. Jeg har også lagt et sæt ekstra hvidløg her i foråret, som vi spiser af løbende henover sommeren - nærmest som forårsløg. Bare med den gode hvidløgssmag.

I disse uger er frugttræerne godt på vej i blomst. Blommen er længe afblomstret. Pærerne har blomstret et par uger. Men den "gamle" æble her er først lige på vej til at bomstre.

Ananasæbletræerne, som jeg har i store krukker, har til gengæld blomstret hele ugen.

Og så nyder jeg for fulde gardiner synet af kirsebærtræerne i blomst. De har kun få dage tilbage, så det er med at nyde det hele, mens det varer. Og smukt er det!4 kommentarer:

 1. Det var en god disposition at så grøntsager i weekenden :-) Friske ærter og radiser er simpelthen så lækre og det er heldigt at duerne ikke er gået ombord i de friske spirer. Jeg har også en lille bitte urtehave i år, mest for sjov, men jeg prøver med græskar i det lune hjørne i år :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har desværre ikke haft det store held med græskar. En kombi af at jeg ikke har plads og ej heller så meget sol, som de elsker på de steder, hvor de evt. kunne gro. Jeg havde en smule succes med hokaido sidste år, men udbyttet var nu alligevel for lille i forhold til hvor meget plads de ønsker sig. Og når man kan købe dem billigt i gårdbutikkerne omkring os, så har jeg besluttet mig for at springe over i år.

   Vil glæde mig til at se hvordan det går med dine! Kan se mange har god succes med dem - og endda i mange farver og størrelser. De er jo bare super fascinerende!

   Kh. Lone

   Slet
 2. Det lyder som om du er godt med i køkkenhaven, god ide med forårs hvidløg, det skal jeg da prøve. For mig er det også noget helt særlig når frugttræerne blomstre, det er så fint..

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja - at dyrke køkkenhave er altså bare noget særligt. Nyder at gå og pusle i bedene henover sommeren. Det er på en eller anden måde meget sjovere end blomsterbedene, der helst bare skal kunne passe sig selv. Af samme grund har jeg højbede, så det ikke er helt så hårdt at skulle holde det ukrudtsfri. Så kan jeg sætte mig på kanten og tage mig tiden til at luge, mens jeg bare nyder at være i haverummet. Og måske lige finder ud af hvilke grøntsager eller urter der skal med til køkkenet denne dag :)

   Køkkenhave kan jeg bare slet ikke undvære. og hvidløg er især blevet en af de afgrøder der er fast inventar hvert år. De er smukke at se på og så smager de hjemmelavede altså bare ret godt :-)

   Slet