søndag den 15. april 2012

Status på frøsåning

Jeg tænker, det er tid til en lille status på frøsåningen her på matriklen :-) 

Sød peber, Atris F1 hybrid (DUCHY originals)

Da jeg ikke har et drivhus, er det vindueskarme og garagen, der tages i brug. Jeg laver primært lidt til køkkenhaven. Tidligere har jeg også hvert år forkultiveret italienske squashplanter, men har de sidste år fundet ud af, at de faktisk bliver allerbedst, hvis de bare sås direkte i køkkenhaven.

Herunder (og over) er det småplanter til peberfrugter. Frøene er fra England og der er kun fem stk. i en pose (hvoraf 4 er spiret), så det virker måske lidt fjollet, men jeg har nu haft den nogle gange, og den er virkelig god på friland.


Herunder er det knoldfennikel. Den havde jeg også sidste år, men det blev nu aldrig til knolde. Til gengæld var blomsterne utroligt flotte, og i år har jeg tænkt, de skal kombineres med dahlia 'downham royal i køkkenhaven.

Har nogen af jer succes med knoldfennikel (så der rent faktisk også kommer knolde), hører jeg gerne gode tips :-)

Fennikel 

Og så er der jo dahlia/georginerne. Jeg havde egentlig lagt dem i kasser med krukkejord, men kan læse på flere blogs, at andre har god succes med potter, så dem der er liv i, har jeg nu pottet op. Så er de også lidt nemmere at vande, når der er godt gang i dem, og jeg tænker det er bedre for rødderne...


Herudover har jeg vel 150 små kæmpeverbena priklet ud. Min plan er, at der skal kæmpeverbena i hele det lange staudebed i kombination med gaura, så der skal nogen til! Småplanterne fik jeg leveret i en bakke lørdag morgen fra min fantastiske haveveninde - min mor :-)

Alle potterne står nu i garagen i bakker og er rimeligt nemme at passe.


Og så lige til lathyrusprojektet. Jeg blev lokket af Claus Dalbys snak på bloggen om ærteblomster - så.. jeg har sået en pose. Jeg har aldrig før haft dem i min have, men nu prøver jeg. Jeg er egentlig ikke så begejstret for det grønne på planten, men synes blomsterne er smukke og hører jo, at de skulle dufte fantastisk. Måske bliver det et hit!

Latryrus 'Black Knight' 

Sidste projekt er klokkeranke. Jeg havde klokkeranke første gang i 1998, hvor det var med stor succes. Her havde jeg dem i blå og placeret i en potte mod en varm væg, hvor de klatrede op af et nedløbsrør. Siden har jeg været lidt fanget af projektet. De store klokker imponerer mig hver gang, så de er vel nok lidt fast indlæg i mit spireprojekt.

I år er de sået i en hvid udgave og til modsætning fra andre år har jeg ikke den store succes. Kun 1 ud af 5 frø er spiret. Det skyldes nok, at jeg i år har købt dem fra en lille gårdbutik (egen avl), der trods alt ikke har samme kvalitetskontrol, som hvis man køber fra de store frøfirmaer. Så har jeg prøvet det...
Men lad os nu se; det kan være, at det bliver en super plante :-)

Klokkeranke, hvid

Sidst - lige et glimt fra et lille grape-træ min datter købte sidste år. Det har overvintret i garagen, hvor det har blomstret - og se lige, hvordan de små frugter sidder i klaser. Lidt hyggeligt at følge med i også...


God søndag til jer!

8 kommentarer:

 1. Kan se det går lidt bedre hos dig med frøene end her... Er ikke blevet gode venner med Lathyrus i år, vi plejer ellers godt at kunne arbejde sammen ;)
  Held og lykke med alle planterne, glæder mig især til at se dine kæmpe Verbena blive store.
  Hilsen Susanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er sjovt som noget sådan kan slå fejl
   - som min klokkeranke :-)
   Skal nok vise fotos af Verbena igen senere!
   Kh. Lone

   Slet
 2. Hvor har du meget godt på vej :-) Jeg hoppede også med på lathyrus vognen og såede to forskellige,som jeg satte i drivhuset. Der er kun kommet to små planter op :( så mit visuelle billede af lathyrus på et rionet er gået "itu". Heldigvis har jeg sået andet, som kan tage over.
  Jeg skal også i gang med at så indendøre til køkkenhaven for første gang i år - det bliver spændende at følge alle urterne, som jeg også har planer om at kombinere med blomster. God fornøjelse til dig :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Også rigtig god fornøjelse til dig :-)

   Slet
 3. Hvor står det flot i rækker og geledder, du kommer ikke til at fortryde Lathyrus, du bliver afhængig vil jeg tro - så meget duft og smukke buketter for så få penge, husk bare at klippe blomsterne inden de sætter bælge så bliver du belønnet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det skal jeg huske :-)
   Tak for tippet!

   Slet
 4. Jeg er enig med Lisbeth, lathyrus bliver man let afhængig af :-)
  Hvor ser det godt ud det hele, og sikke et skønt verbena-flor du får.

  SvarSlet