fredag den 18. januar 2013

En jyde :-)

I går havde vi en helt ny gæst i haven og selvom jeg sad opslugt af en opgave, blev jeg nødt til hurtigt at finde kameraet frem. For hvad var nu det for én?

Hvis du nu sidder og gætter på, at det er da en spætmejse?
Ja, så har du ret, for det er lige præcis, hvad det er.

Men det er ikke bare en spætmejse, det er en jysk spætmejse :-)
Det vil sige - denne type med den fine gulbrune underside forefindes jf. kilder primært i Jylland, mens der i den østlige del af landet mest findes spætmejser med lys underside. Lidt sjovt, ikke? I mellemzonen - på Fyn - findes de efter sigende i en mellemting af de to former. Se, det er da lidt pudsigt.

Sidder Lisbeth nu på Samsø og tænker. "Hvad mon de er her hos mig?" Så kan jeg oplyse, at de nærmest ikke er at finde på de mindre øer (da de ikke kan lide at flyve over vand) - og at de kun sjældent ses i vest- og nordjylland. Men der må jeg jo høre jer ad.

Har I set spætmejsen hos jer? (skriv gerne landsdel v. din kommentar!)


19 kommentarer:

 1. Vi har haft den ved foderpladsen for et par mdr. siden.Jeg vil tro det var den jyske udgave idet vi bor ved Fjerritslev i det nordjyske.
  Det er nogle flotte fotos du har taget af spætmejsen.
  God week-end
  Lise

  SvarSlet
 2. Det var jo spennende at det er to forskjellige av de i Danmark. Her er det kun den med lys underside. Det var flotte bilder du har tatt av "jyden" din :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, hvor sjovt. Tak for info :-)

   Slet
 3. Jeg sad lige og blev lidt misundelig, for sådan en har jeg ikke set hos os, men det er der så en grund til :) tak for oplysningen.
  Flotte, flotte billeder du har taget af den jyske spætmejse.

  SvarSlet
 4. Da jeg var barn, så vi mange spætmejser. Og de var med lys underside - i Bagsværd uden for København (så det passer i forhold til det du skriver). Men det er en del år siden jeg sidst har set spætmejser, desværre. "Din" er fin :-)

  SvarSlet
 5. Jeg har ingen spætmejser set i haven, og jeg bor i Kgs. Lyngby Østsjælland. Den jyske har jeg aldrig set før, så det var et nyt bekendtskab. Det er nogle dejlige billeder du har taget af den. Spændende!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, og hvor er det smart at man så faktisk hurtigt lige kan få info fra hele landet. Hvor er blogland bare en fantastisk opfindelse... på mange måder :-)

   God weekend!

   Slet
 6. Anede ikke at der fandtes flere slags spætmejser, sjovt at høre om. Jeg gik fluks ud og fløjtede efter min egen lille spætmejse, men den nægtede at stille op til fotografering. Den bor i Kolding, men jeg kan ikke lige lure hvor din spætmejse har residens henne... ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. :-))

   Min bor (eller gjorde i hvert fald i går) i Skanderborg :-)

   Slet
 7. Så fin den er, vi har ingen her hos os (Hjørring), eller jeg har ihvertfald ikke set nogen. heldigt at du lige nåede at få den knipset.

  Kh. Anne-Mette

  SvarSlet
 8. Jeg har spætmejser boende i haven, og de besøger foderhuset hver dag. Men jeg så dem for første gang sidste år.
  Kh Bente

  SvarSlet
 9. Vi har fast mørke spætmejser på matriklen her ved Holstebro. De yngler i spurvekasser, hvor de kliner hullet til, så andre ikke kan komme ind. De er meget agressive over for andre fugle både i yngletiden og på foderpladsen, som de kan rydde for solsikker på ingen tid.
  Jeg opdagede, at de samlede depot på staldloftet, som mus og rotter så levede højt på. Så blev rationen af solsikkefrø sat ned og småfrø sat op!
  Den hugger alle hasselnødderne i haven lige før de er modne og lægger på lager, som jeg ikke har fundet endnu.
  En flot fugl, men meget dominerende.
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, hold da op
   - det må jeg nok sige :-)

   Slet
 10. Jeg er også så heldig at have mindst 2 Spætmejser, der kommer i haven. Det var endda min mand, der opdagede den første i sommer og spurgte mig, hvad det dog var for en smuk fugl.
  Det er ellers suverænt mig, der er den mest have- og dyretossede på matriklen - men det smitter heldigvis ;-)
  "Vores" er også den mørke slags, men jeg bor jo også bare en smule syd for dig ;-)
  Jeg bliver altid SÅ glad, når jeg får øje på de små gavtyve/banditter/zorro-fugle. Synes egentlig at "vores" enes nogenlunde med de andre fugle i haven - her er det solsortene, der er nogle forfærdelige bøller, der helst ikke vil dele uanset, hvor mange foderpladser der er.
  Men det kan da godt være at man skulle skære lidt ned på solsikkerne 8-/

  SvarSlet
 11. Hvor bliver man klog her i Blogland, også på fugle :) Jeg tror slet ikke vi har spætmejser her i Århus området, har aldrig set en i hvert fald. Flotte billeder du lige fik fanget.

  SvarSlet
 12. Den vil jeg kigge efter for smuk er den og når Jette i Kolding har en, kan jeg nok også. Bor lige ved Skamlingsbanken. Tusind tak for infoen om den spændende fugl.Hilsen Helle

  SvarSlet