tirsdag den 1. januar 2013

En måneskinshave?

Jeg har virkelig beundret de smukke hvide haver, jeg har set på haverejserne til England, men jeg har ikke vurderet, at jeg selv skulle have én. Dog er jeg nu alligevel blevet udfordret, da jeg har set en måneskinshave blandet med både det grå og mørke løv - og det kunne friste!

Så nu overvejer jeg, om jeg skal anlægge et haverum som en måneskinshave med hvide farver kombineret med lyse pasteller - underbygget af planter med grå løv og enkelte med mørkt løv. Og så skal det hele opdeles af smukke grønne hække, der sikrer formen på haverummet hele året rundt.

Det kunne fx være plantevalg som vist her:Hornviol - viola nigra 'bowles black'
Hvid krokus - crocus 'Jeanne D'Arc'
Flødefarvet krokus - crocus 'Creme Beauty'

Fransk kongelys - verbascum chaixii alba
Tulipan - queen of night
Hvide blåregn - wisteria floribunda alba 

Tulipan - spring green
Karryplante
Eryngium 'Miss Willmott's ghost'

Rødkløver - Trifolium purpuracsens
Hvid lupin
Lammeøre - Stachys byzantina
Bomuldslavendel el. cypresurt - Santolina chamaecyparissus
Rose 'Glamis Castle'

Pilebladet pære - Pyrus salicifolia pendula
Buxus, taks eller ædelkortlæbe
Hvid eller pastelfarvet fingerbøl - fx Digitalis ferruginea11 kommentarer:

 1. Det skal du gøre og du vil ikke fortryde det et øjeblik:)

  SvarSlet
 2. Jeg har også haft gang i planerne om et hvidt bed, og foreløbig er det endt med et lille bitte ét af slagsen under min pilebladede pære. Det blev etableret i efteråret, så jeg glæder mig til at se om det bliver lige så flot i virkeligheden som i min hjerne :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Sjovt - jeg er faktisk også startet en lille smule et sted, men her i den barske nøgne vinter, kan jeg se, at det slet ikke fungerer. Så derfor nye planer :-)

   Slet
 3. Det lyder godt, så mon ikke det bliver det.

  SvarSlet
 4. Lyder som spændende eksperiment! Jeg synes det grå en et glimrende bindeled mellem de mørke og de lyse toner, så du skal da klart kaste dig ud i dette projekt (og går det galt kan de planter jo graves op igen;0)).

  Men du har ret mht vinterens blottelse - giver faktisk en skøn periode til at se havens former med isnende klarhed!

  Så god spekulationslyst og mange nytårshilsner til dig og din familie fra
  Katinka

  SvarSlet
 5. Hvidt, grønt og gråt er smukke farver i haven og lige til at opfordre en til en måneskinstur. Jeg har også tænkt i de baner. Det bliver bare ikke i 2013. Først skal køkkenhaven flyttes for den ligger i dag der, hvor måneskinshaven ville gøre sig allerbedst. Nemlig der, hvor vi vinker farvel til gæsterne og derfor helt sikkert vil se den i måneskin ;-)

  /Birgitte

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder som en smuk plan, Birgitte - en der er værd at vente på :-)

   Slet
 6. Hej Lone
  Det lyder rigtig spændende - jeg kæmper selv med et måneskinsbed som jeg ikke rigtig kan få til at fungere, måske fordi jeg ikke har valgt at sætte lidt farver ind også, hvilket du jo har fokus på. Det vil jeg tænke over, måske det også vil være løsningen for mig.
  Held og lykke med dit bed, dine valg af planter ser rigtig godt ud.
  Godt nytår.
  Mange hilsner
  Anita

  SvarSlet
 7. Åh ja det skal du lave Lone, du bliver så glad for det, er jeg sikker på. Jeg har en lille hvid have, mod vest, og det er så smukt og lyser så fint i mørket. Jeg står ofte om aftenen i stuen eller køkkenet med lyset slukket og kigger derud, ( hvis jeg da ikke sidder ude på bænken, mens hunden lufter sig inden sengetid) specielt når månen oplyser haven er det helt magisk. Altså i den tid på året hvor der er hvide blomster :-) Jeg har en del gråbladede planter imellem, det synes jeg er fint.
  K.H. Anette fra Fru Pedersens have

  SvarSlet
 8. Hei Lone:)
  Godt nytt år!
  Takk for din hyggelige hilsen hos meg:)
  Bloggen din ser da riktig spennende ut..gleder meg til å kikke mere her:))

  SvarSlet
 9. Den grønløvede cimicifuga ville også være god. Jeg har den selv i mit lille måneskinsbed, sammen med flere af dem du viser.
  Glæder mig til at se hvordan det kommer til at se ud - det ser garanteret allerede godt ud fra første år hvis jeg kender dig ret:-)

  SvarSlet