torsdag den 9. maj 2013

Opstart i køkkenhaven

For to aftener siden fik jeg endelig startet op i køkkenhaven. Jorden vendt og tilføjet kompost for nogle uger siden, så der var helt og aldeles klar til en opstart. Så de sidste par uger har jeg tænkt, tegnet, købt frø og planlagt og tirsdag aften gik jeg så i gang med de første indledende øvelser samt en smule planteri.

Så her til morgen listede jeg lige ned her på en regnvåd torsdag morgen og tog et par billeder til dagbogen.

Jeg ved at mange har aversioner mod bambuspinde i haven, men jeg finder dem ganske dekorative i køkkenhaven og bruger dem i stor stil. De er tynde og solide på en gang - og så fandt jeg sidste år i England disse holdere til at samle dem med i toppen. Og de skal da testes af i år. Når først ærter og squash lystigt kravler op af disse stativer, tror jeg det kommer til at se ret flot ud.


Jeg bruger også bambusfinde til tomaterne. Det er cherrytomater til friland, som jeg har forkultiveret inde og pt. står i mit kontor og vokser sig store.


Og ja - kasserne trænger voldsomt til at blive malet og det skal jeg vist have engageret en af husets yngste til. Det kan godt give en ekstra skilling! Potterne på pinde er - som jeg vist har skrevet før - til at tage ørentvister. Jeg ved ikke hvornår de dukker op, men nu er jeg i hvert fald forberedt :-)

Midt i køkkenhaven står vores eneste æbletræ (den andet blev fældet i foråret pga. kræft!). Her står også min yndlingsrose 'Mary Rose' og så en bunke orange og pink/lyserøde tulipaner som er resterne fra et rosa bed jeg lukkede ned for et par år siden. Og her står de ret godt og lyser op som kontrast til de lange staudebed, der pt. er næsten HELT hvidt!Plantebordet her vidner om at jeg har gang i flere projekter i haven lige nu. Jeg er nemlig i fuld gang med anlæggelse af en måneskinshaven (næsten færdig!) og en bålhave til pigerne, som jeg vist har vist et enkelt glimt af, da vi lavede bålstedet. Sommerfuglebuskene, der står her, skal i bålhaven og jeg tror hornvioler og timian skal samme vej, men jeg er ikke helt besluttet endnu.Det var det... Næste gang jeg viser billeder herfra, har jeg forhåbentlig fået sået nogle af alle de frø, jeg har ventende - herunder både grøntsager og sommerblomster til spise og pynt.7 kommentarer:

 1. Hej,
  Hvor har du bare gang i fine projekter.
  Køkkenhave,måneskinshave og have til pigerne.
  Der er dejligt at følge. Jeg måtte lige se med da jeg skal til at bruge 3 nye højbede til køkkenhave.
  Er ved at lave plan over hvad der skal såes de næste dage.

  SvarSlet
 2. Din køkkenhave er så lækker og fede toppe til bambus-pindene!

  Jeg overvejde også at lave et par højbede til køkkenhave engang og så lave nogle kulørte låg i forskellige farver at dække dem med for vinteren, bare som et dekorativt element - men så fik pladsen andre ben at gå på:-)

  SvarSlet
 3. Hvor ser det dejligt ud i din køkkenhave - skønt at du nu skal til at så i noget dejligt muld.

  Jeg må også indrømme, at jeg bruger bambuspinde både i urtehaven og i drivhuset. Du skriver, at du får squash til at løbe op af bambuspindende. Er det muligt at få dem opad, så de ikke fylder i bredden? Skal de hjælpes op og bindes op efter hånden som de vokser sig store. Og hvad gør du med selve squash'en - eller er det ikke noget problem, at den er "tung"? Sikke meget plads jeg lige pludselig får mig, hvis de kan gro lodret :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har set i England, hvordan de binder dem op vandret (se her - http://minhavedagbog.blogspot.dk/2011/07/kkkenhaven-ved-pashley-manor.html), så min plan er at surre garn rundt om stokkene, som de kan følge (med lidt hjælp) og så sno sig op omkring stativet. Jeg har samme oplevelse som dig med at de fylder HELT VILDT i bedene, så nu skal der prøves noget nyt.

   Til info så er det de små runde italienske squash jeg dyrker. De skal plukkes, når de er på størrelse med ca. en tennisbold, så de bliver ikke så tunge. Men jeg har jo set flere eksempler på dyrkning af squash og græskar på rionet, rosenbuer mv. hvor de hænger ned i fri figur :-) så der er masser af muligheder.

   Slet
  2. Tusind tak for dit svar og det ser bare skønt ud i Pashley Manors urtehave.

   Jeg tror da lige, at jeg skal have bøjet et par rionet og prøvet fidusen af - for som du skriver, så må det også kunne lade sig gøre hos os. Sidste år var alt for våd og alle mine squash rådnede, så at binde dem op må kunne forhindre, at de mugner. Jeg har en almindelig squash og 3 butternut, men jeg satser på, at det går selvom de er lidt tungere end dine tennisbolde.

   Slet
 4. Mange fine glimt fra din hage her. Bambuspinner er perfekt i hagen. Så pene er de ikke, men de dekkes jo raskt av slyngende vekster. Jeg har også noen flotte keramikkspir laget av en svensk keramiker som jeg samler bambuspinnene i. Har du lyst å se kan du ta en titt innom innlegg på min blogg 14. februar i år.

  SvarSlet
 5. tak for skønne billeder, super med nyttehave ik ? jeg har osse en og jeg elsker den

  http://fastersnyttehave.blogspot.dk/

  SvarSlet