fredag den 22. november 2013

West Dean Gardens - ordensmenneskets paradis

SØNDAG MIDDAG

Efter en god køretur lander vi på parkeringspladsen ved West Dean Gardens. Vi har været her før - men det var i juni. Dengang slog haven fuldstændigt benene væk under os på grund af den fantastiske struktur og orden - og alle de spændende forskellige haverum. Nu glæder vi os altså til at se sensommerhaven.

Kom - vi skal ind gennem porten der!På vej ind i have kan vi ikke undgå at kaste et blik på plantebordene (herover). Herunder ser du restauranten der endnu er tom. Her spiser man glimrende - ikke fantastisk - men det er ganske fint!

Og så er det ud i haven!

Vi smutter op i den del af haven der er opbygget indenfor en lang smuk rødstensmur. Her finder man abildgård, skærehave, drivhuse og køkkenhaven.


Det store staudebed du ser herunder, ligger midt i abildgården. Her i august ser det nu lidt udbrændt ud, men i juni er det storslået. Se bare her.

En stor del af frugttræerne her i haven er espalieret på store metalstativer i alle tænkelige former. Meget imponerende og skønne at gå rundt og betragte.

Og så er vi kommet frem til de blå/pastelfarvede bede, der har noget mere farve på her i sensommeren. Vil du se de samme bede i juni, kan du klikke her og læse mere på HAVEFOLKET.


Bliver altså også nødt til lige at se på lidt flere espalierer. Dem er jeg altså ret fascinerede af.


Næste haverum (også indenfor muren) er med drivhuse og den store skærehave.

Skal vi ikke lige tage et kig i drivhusene?


Og så er vi kommet frem til køkkenhaven.

Som i abildgården er også køkkenhaven delt op af et langt staudebed. Her er det de gyldne farver der er i fokus. Selvom orange og gule på denne måde kan virke meget voldsomt, så er synet også imponerende.
Sidste haverum vi besøger i haven er en fantastisk pergola - tegnet af Harold Peto. Var der ikke noget med ham? Jo, ham har vi jo lige besøgt på Iford Manor - eller hans have i hvert fald :-).Fra pergolaen traver vi ned gennem den landskabelige park (hvor fårene i dag er sluppet ind på græsset og er på vej mod pergolaen!)


Butikken og restauranten skal selvfølgelig lige have et besøg :-)


Tid til frokost og et koldt glas vin - og vand selvfølgelig!


LIDT FAKTA
West Dean
North Chichester, West Sussex PO18 0QZ

Har du fulgt med fra starten af denne virtuelle haverejse? Hvis ikke, skal du vide at du er hoppet ind midt i en sensommerrejse til Sydenglands smukke haver. Følg meget gerne med. 
Vil du være med helt fra starten, kan du klikke her og starte med nederste indlæg først :-) 

11 kommentarer:

 1. Sikke dog en fantastisk have. Den minder en smule og kun en lille smule om Bernstoffsparkens haverum. Det er en meget smuk og velholdt have du har besøg. Der er knivskarpe græskanter og grønt i snorlige rækker. Jeg er helt betaget af de smukke stengærder/stensætninger man ser rundt omkring.
  Sig mig er det får, der går og græsser på græsplænen? Det er da også et fint element at indføre.

  SvarSlet
  Svar
  1. jo, det er så, Bente - det er nemlig får!

   De går ellers normalt på engarealet nedenfor haven og er holdt ude af en såkaldt "ha-ha". Men denne dag er de sluppet ind. .... hyggeligt - men ikke når de går amok i stauderne :-)

   Slet
 2. Tack för fina inspirerande bilder. Trevlig helg!/Merja

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - også dejlig weekend til dig, Merja :)

   Slet
 3. Det er godt nok en fin, storslået og inspirerende have. Og kæmpestor! Der kan man vist godt bruge en hel dag.

  SvarSlet
 4. Fantastisk!!!
  For et sted..og FOR en hage....her kunne jeg ha bodd,jobbet,levd et helt liv...I love it:)
  Takk for sol og hageglede:))

  SvarSlet
 5. Flotte, flotte billeder, du fik taget. Det er ret imponerende med den fart, vi havde på i denne have år. Vi skulle jo køre langt endnu den søndag for at nå næste have, inden den lukkede. 'Fårene står der endnu og glor' - efter de to danskere, der fløj forbi.
  West Dean ER bare fantastisk!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! Og ja, vi havde da godt nok drøn på den dag!
   Men ellers havde vi jo ikke nået Great Dixter! Og nu finder jeg så fotos frem af den. For vi skal jo videre :-)

   Slet
 6. Sikke et privilegium at kunne besøge haven på flere årstider - fulgte lige dit link til juni haven..... suk, jeg glæder mig til det bliver juni igen.

  SvarSlet
  Svar
  1. ja. det er næsten ikke til at holde til at se på juni fotos nu.
   - det er alt for langt væk :-)

   Slet
 7. Øj, hvor skønt et sted. Mange fantastiske haveelementer. Næste gang vi skal afsted, skal vi altså have monteret jydekrogen, så vi kan få en trailer med, Lone:o) Der er en hel del vi skal ha` med hjem fra dette sted:o)

  Tusind tak for endnu en dejlig tur.

  Knus

  SvarSlet