Flere steder i de engelske haver har jeg set denne plante - på dansk "ædel-kortlæbe" - brugt til små hække i køkkenhaver, parterre mv. og jeg har overvejet om den måske skulle ind i haven i stedet for flere buksbom, der jo mange steder er hærget af svamp.
Jeg kender den ikke i forvejen men kan læse mig til, at den har mange fine kvaliteter.
Her nederst t.v. i billedet i urtehaven v Sissinghurst |
Haveselskabet skriver dette om planten:
"Ædelkortlæbe / Teucrium chamaedrys: Denne smukke plante regnes for en teplante som bl.a. bruges i te mod hovedpine og mod gigt. Det er en halvbusk med stedsegrønne ovale blade. Planten bliver ca 30 cm høj og får purpurfarvede læbeblomster i løbet af sommeren. Den egner sig fint som kant i en urtehave. Blomsterne kan tørres og bruges i potpourrier. En nøjsom og tørketålende krydderurt."
"Ædelkortlæbe / Teucrium chamaedrys: Denne smukke plante regnes for en teplante som bl.a. bruges i te mod hovedpine og mod gigt. Det er en halvbusk med stedsegrønne ovale blade. Planten bliver ca 30 cm høj og får purpurfarvede læbeblomster i løbet af sommeren. Den egner sig fint som kant i en urtehave. Blomsterne kan tørres og bruges i potpourrier. En nøjsom og tørketålende krydderurt."
Som man kan se på billedet herover har planten en smuk grøn farve og virker meget sund og frodig.
Hækplante i Dronningens Have ved Sudeley Castle |
Herover er den brugt som hækplante i parterrebede. Den er helt nyklippet, så derfor er den lidt trist at se på, men jeg tror heller ikke, at planterne her er så gamle. Uanset snød planterne ved første øjekast, for på afstand lignede det ganske enkelt buksbom.
Wiki skriver:
Wiki skriver:
"Ædel-Kortlæbe (Teucrium chamaedrys) er en lille, vintergrøn dværgbusk med en stiv, opret vækstform. Skuddene er først lysegrønne og hårede, men snart bliver de rødlige og kantede. Bladene er modsatte og ovale med lang spids. Bladranden er tandet, og oversiden er blank og mørkegrøn. Undersiden er lyst grågrøn. De små, lyserøde blomster ses fra juli og indtil september. De sidder i bladhjørnerne og ved skudspidsen. Frøene modner sjældent eller aldrig i Danmark.
Ikke-synlige træk: Rodnettet er kraftigt og meget dybtgående. Kortlæbe er en dværgbusk, som er sart over for danske vintre med skift mellem tø og frost. På veldrænet bund er den dog fuldt hårdfør.
Det lyder umiddelbart ikke som om den er helt hårdfør nok til den plastiske ler her på matriklen. Jeg skal nok starte ud med en enkelt i køkkenhaven og så se den lidt an.
Måske har du erfaring med ædel-kortlæbe?
Hvis ja, hører jeg meget gerne fra dig...
Jeg har haft den i produktion og i marken i mange år.Desværre blev den usælgelig, da buksbom blev hypermoderne.
SvarSletFørhen blev den meget brugt som lav hæk i DK.
Den trives fint på let jord og også som bunddække, men blomstrer da ikke så meget.
Måske skulle man tage den ind igen.
Mange hilsner
Anne Marie
Ja - jeg tænker at den kunne være en god afløser til buksbommen.
SletOg det lyder godt, at den ikke blomstrer så meget, for det vil netop være et skår i glæden hvis den skal kunne bruges til alle slags bede. Tænker at blomstringen måske netop også kan undgåes, hvis man klipper den, som når den bruges til hæk.
Tusind tak for dine input! Interessant - du har bestemt givet næring til min lyst til at lære denne bedre at kende!
Jeg har ingen erfaring med den, men har lyst til at få det :-). Generelt er det jo lidt et problem at finde stedsegrønne, når vi ikke vil have nåletræer og ikke længere tør købe buksbom af hensyn til dem vi har i forvejen.......Nu er det jo et spørgsmål om jeg skal overlade til dig og din lerjord at afprøve eller vi skal køre et simultant lerjords -prøveprojekt ;-)
SvarSlet/Birgitte
Et simultant lerjords-prøveprojekt lyder som en hyggelig idé, Birgitte!
SletOg med Anne Maries input om at det nærmest er en gammel dansk havetradition at bruge den, lyder det som om, at det kun kan gå for langsomt med at komme i gang. Ja, det vil sige - vi skal selvfølgelig lige have lidt plantevejr :-)
Jamen, så er det det vi gør. Det kan vel ikke vare længe inden det bliver plantevejr :-)
SletBirgitte, jeg har fundet ud af at der er en mere vi skal have med i vores simultane prøveprojekt :-)
SletMyrtegedeblad, Lonicera nitida.
Faldt helt tilfældigt for den hos Staudemarken. Den har blade med en blank, imodståelig grøn farve og er langt finere i struktur end Buksbom. Kunne også erindre, at have læst om dens anvendelse i klassiske engelske haver.Derfor blev den et must. Har dog endnu ikke fået lavet en hæk af denne plante.Har den forrest i staudebedet.
SvarSletStaudemarken i Birkelse er i øvrigt et besøg værd for dem som ikke kender stedet.Tina, der driver butikken er utroligt sød og har enorm viden om hendes planter. Har også en webshop og sender stauder i meget fin kvalitet. Mvh Søren, Dybet27
Hej Søren
SletOg ja, Tina kender jeg skam godt. Jeg er helt enig; hun er virkelig dejlig at besøge. Ved alt om sine planter og er utrolig sød og fortællende. Dejligt at møde så skønt et menneske midt i et blomsterflor!
Se evt. mit indlæg fra staudemarken fra 2011 (http://minhavedagbog.blogspot.dk/2011/09/staudemarken.html)
Dejligt at høre du er glad for planten. Den vil jeg altså glæde mig til at lære at kende.
Jeg har en enkelt forsøgs-plante i køkkenhaven, faktisk købt hos Anne-Marie for nogen år siden. Sidste vinter mistede den bladene, men blev fin igen. I år - så på den i dag - er den fint grøn. Den var fin i sommers med blomsterne.
SvarSletSå den også i en besøgshave i sommmers, hun forklarede også at den kun er vintergrøn nogen vintre, men den kommer fint igen.
Jeg er meget positiv mht. planten.